Mercator grupa: Neto dobit na polugodištu porastao 58,4%, smanjena zaduženost

0
683
Mercator Grupa i u 2021. sa rastom prihoda i EBITDA

Mercator grupa je u prvoj polovini 2019. povećala prihode u odnosu na isti period prošle godine i iznose 1,06 milijardi eura.
Mercator, najznačajnija kompanija u Mercator grupi, zabilježila je rast prodaje od 4,1% u odnosu na isto period lani, a iznosi 598 miliona eura za prvih šest mjeseci 2019. godine. Prodaja u maloprodaji porasla je za 3% na 442,5 miliona eura u prvih šest mjeseci 2019. godine.
Grupa Mercator ostvarila je 58,4% rasta neto dobiti u prvoj polovini 2019. i iznosila je 2.358 miliona eura, dok je EBITDA iznosila 83 miliona eura.
Grupa Mercator je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci uspješno nastavila postizati ciljeve svoje poslovne strategije i provoditi finansijsko i poslovno restrukturiranje, istodobno ostvarujući ključne ciljeve duga i značajno poboljšavajući ročnu strukturu finansijskih obveza.
U odnosu na isti period lani, neto finansijski dug smanjen je za više od 152,4 miliona eura. Usporedivi omjer neto finansijskog duga i normaliziranog EBITDA bio je 5,9 puta na kraju juna 2019. godine, što je skoro 28,3% niže u odnosu na isti period prošle godine.
“U roku od dvije godine, Mercator grupa je uspjela povećati rezultat EBITDA za 72% i značajno smanjiti zaduženost. U budućnosti ćemo dosljedno provoditi našu strategiju, jer ona ovisi ne samo o dugoročnom razvoju Mercatora kao najvećeg slovenačkog i regionalnog trgovca, već i o razvoju cjelokupnog lanca prehrambene industrije u Sloveniji i regiji”, istakao je Tomislav Čizmić, predsjednik Mercator Grupe.
Istodobno s uspjehom razdvajanja, Grupa Mercator nastavlja s najvećim ulaganjima u istoriji Mercatora – izgradnjom novog logističko-distribucijskog centra u Ljubljani. Kao dio novog investicijskog ciklusa, Mercator u Srbiji takođe planira proširiti prodajni kapacitet svoje prodajne mreže. Rezultatima na nivou grupe je bitno doprinio i rast prihoda Mercatora u BiH.