Milionska sredstva za projekt utopljavanja javnih zgrada u Kantonu Sarajevo

0
261
Potpisan ugovor vrijedan 1,2 miliona KM za utopljavanje javnih zgrada u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo i nadležno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osigurali su milionska sredstva za projekt ‘Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo’.
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Manuela Naessl potpisali su danas Ugovor o grantu za tehničku pomoć projektu ‘Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo’. Ugovor je vrijedan 1,2 miliona KM.
Zahvaljujući ovom projektu 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo – vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, zdravstvene ustanove – bit će obuhvaćeni radovima na termoizolaciji fasada, zamjeni dotrajalih prozora i vrata, ugradnji energijski efikasne rasvjete i poboljšanju sistema grijanja.
Ministar Hadžiahmetović je izrazio zahvalnost EBRD-u na sredstvima koja su izdvojili za podršku ovom projektu iz Posebnog dioničarskog fonda EBRD-a a izrazio je i zahvalnost Vladi Austrije i Evropskoj uniji koji su sa 2,5 miliona eura nepovratnih sredstava podržali realizaciju ovog projekta.
“Današnje potpisivanje veliki je korak naprijed prema poboljšanju energijske efikasnosti u javnim zgradama. Uvjereni smo da će Ministarstvo dobiti potrebnu podršku kako bi odabrane zgrade bile čim prije obnovljene. I naravno, nastavljamo sa obnovom javnih zgrada u cijelom kantonu”, kazala je direktorica EBRD-a Manuela Naessl.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je nakon potpisivanja kazao kako je ovo još jedan veliki korak koji je započet 2019. godine.
“Radi se o ulaganju u utopljavanje, tačnije u opremanje 40 zgrada u KS, i to vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, studentskih domova, domova zdravlja i ambulanti. Od 10 miliona eura, koje ćemo uzeti, dva miliona su grant sredstva koja ne moramo vraćati”, kazao je premijer Forto.
Uputio je i posebnu zahvalnost austrijskoj vladi koja je obezbijedila dobar dio grant sredstava za tehničku asistenciju pri implementaciji ovog projekta.
Podsjetio je i da se do 2019. godine ovakvih zgrada radilo sedam godišnje, a da je tadašnja Vlada KS sanirala njih 46. Dodao je kako očekuje skele na ovim zgrada u oktobru ove godine.
Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao je i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler koji je izrazio zadovoljstvo implementacijom ovog projekta.
“Zagađenje zraka je jedan od ključnih problema u Sarajevu jer je tokom zime nivo kvalitete zraka u gradu među najgorima u Evropi. EU će, zajedno sa našim međunarodnim finansijskim partnerima, nastaviti pružati podršku u smjeru poboljšanja energetske efikasnosti. U okviru Ekonomskog i Investicijskog plana za Zapadni Balkan vrijednog 9 milijardi eura, EU će ulagati u obnovu zgrada i dekarbonizaciju sektora grijanja i hlađenja u BiH u skladu sa evropskim standardima”, istakao je Sattler.
Za projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama, Vlada KS je obezbijedila finansiranje u iznosu od 8 miliona eura iz kreditnih sredstava EBRD-a, dok je EU putem Regionalnog programa energijske efikasnosti obezbijedila nepovratna sredstva od 2 miliona eura. U svrhu efikasnije implementacije projekta EBRD se obavezao obezbijediti nepovratna sredstva tehničke podrške u iznosu od 1.130.000 eura.
Na osnovu navedenog EBRD je od strane Vlade Austrije prethodno obezbijedio sredstva za potrebe izrade Detaljnih energijskih audita i Glavnih projekata u iznosu od 492.240 eura.