Predstavljen novi Peugeot e-Expert Hydrogen

0
428
Novi Peugeot e-Expert Hydrogen uvodi inovacije kao što je sistem 'mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric'

Budući da neprestano stremi što većem smanjenju lokalnih emisija ispušnih plinova u svojim vozilima, Peugeot je ove godine postao jedan od prvih proizvođača koji u seriji nudi električnu izvedbu koju pokreću vodikove gorive ćelije (hydrogen fuel cell), i to u segmentu kompaktnih privrednih vozila.
Nadopunjujući modele s motorom s unutarnjim sagorijevanjem i električne izvedbe s baterijom, novi Peugeot e-Expert Vodik tako postaje najnoviji simbol strategije ‘Extended power of choice’ koja kupcima nudi izbor široku gamu motora.
Električna izvedba vozila s vodikovim gorivim ćelijama potvrđuje brz razvoj elektrificirane ponude game Peugeot Expert, nakon što je 2020. godine uveden model e-Expert na električni pogon koji je osvojio nagradu ‘International Van of the Year’ početkom 2021., što ga čini šestim vozilom marke Peugeot koje je osvojilo ovaj prestižni trofej od 1992. godine.

Peugeot e-Expert Hydrogen proizvodit će se u tvornici u Valenciennesu

Novi Peugeot e-Expert Vodik uvodi inovacije kao što je sistem ‘mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric’ koji je razvila grupa Stellantis i koji se sastoji od:
– gorivih ćelija koje proizvode električnu energiju potrebnu za pogon vozila zahvaljujući vodiku koji je dodan u sistem spremnika;
– punjive litij-ionske baterije visokog napona s kapacitetom od 10,5 kWh koja se može puniti na električnoj mreži te koja također napaja električni motor u određenim fazama vožnje.
Novi Peugeot e-Expert Vodik ističe se sljedećim značajkama: ima mogućnost vožnje na neograničene udaljenosti bez lokalnih emisija CO2; mogućnost punjenja spremnika vodika za 3 minute kojim se postiže 400 km dometa prema ciklusu homologacije WLTP (homologacija u toku); utičnica za punjenje za bateriju visokog napona; 2 dužine (Standard i Long) s istim tovarnim obimom kao i kod izvedbi s dizelskim motorom i izvedbi s električnim motorom (s baterijom); do 6,1 m³ tovarnog obima; nosivost do 1100 kg; mogućnost vuče do 1000 kg.
Novi Peugeot e-Expert Hydrogen proizvodit će se u tvornici u Valenciennesu u Francuskoj, a potom preraditi u stručnom centru grupe Stellantis u Rüsselsheimu (Njemačka) u kojem se radi na razvoju tehnologije vodika.