Ministar Dedić na sajmu EKOBIS: U FBiH neće biti nestašice mlijeka

U prvih pola godine na području FBiH proizvedeno je oko 70 miliona litara mlijeka, rekao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić

0
444
Ministar Dedić prisustvovao otvorenju Međunarodnog sajma EKOBIS u Bihaću

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je danas u Bihaću otvorenju 19. Međunarodnog sajma ekologije – EKOBIS.
Ovogodišnji sajam, koji traje od 8. do 11. septembra, u fokus će staviti turističke potencijale koje naša država ima, kao i mogućnosti koje nudi turistički sektor.
Kako je istaknuto, na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge predstaviti će više od 200 izlagača na unutrašnjim i vanjskim izložbenim prostorima smještenim na Gradskoj otoci u Bihaću.
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podržalo je održavanje ovogodišnjeg sajma EKOBIS u Bihaću čime se nastoji osigurati kontinuitet ove sajamske manifestacije.
Također, u okviru ovogodišnjeg sajma održat će se i 2. međunarodni sajam turizma – EKOTOUR i 2. međunarodni sajam obrta. Zainteresovani će imati priliku prisustvovati i prezentaciji ‘Perspektiva jačanja poljoprivrednog sektora kroz klastersko udruživanje’ koju realizira Ured za koordinaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
“Federalno ministarstvo će u sklopu ovogodišnjeg sajma imati prezentaciju na kojoj će predstaviti sve mogućnosti našeg kantona, a naši poljoprivrednici su značajni proizvođači hrane u BiH i možemo se ponositi s tim da smo najveći proizvođači mlijeka u FBiH. Stoga bih poručio onima koji ovih dana govore o nestašicama mlijeka, da nikakvih nestašica neće biti jer u prvih pola godine na području FBiH proizvedeno je oko 70 miliona litara mlijeka“, kazao je ministar Dedić.
Dodao je da je Bihać grad turizma, te da će uz daljnji razvoj Nacionalnog parka Una, poboljšanje turističke infrastrukture i izgradnju Aerodroma u Bihaću postati značajna svjetska destinacija na turističkoj mapi.