Najbrži električni gliser na svijetu juri 175 km/h

0
1113
Električni gliser V32 oborio svjetski brzinski rekord za plovila pogonjena elektromotorima

Američki proizvođač plovila Vision Marine Technologies, u suradnji je s kompanijom Hellkat Powerboats, izradio je električni gliser V32 te njime oborio svjetski brzinski rekord za plovila pogonjena elektromotorima.
V32 je, kao što oznaka i sugerira, dug 32 stope (9,75 metara), a trup mu je katamaranskog oblika, načinjen kako bi se u njega mogle smjestiti baterije za snažne električne vanbrodske motore tipa E-Motion, snage 2×180 KS.
Osnovni cilj izrade cijelog glisera bilo je upravo rušenje brzinskog rekorda, a on je pao 28. augusta ove godine, piše Bug.hr. Na jezerima Ozark profesionalni je pilot trkaćih glisera Shaun Torrente modelom V32 postigao brzinu od čak 175 km/h, odnosno gotovo 100 čvorova. Time je značajno premašio dosadašnji rekord, koji je od 2018. godine držao Jaguar Vector V20E, a iznosio je 142,5 km/h.
“Naporno smo radili na optimiziranju elektromotora, 700-voltnih baterija te rashladnog sklopovlja, hardvera i softvera, tj. svega što je bilo nužno za ovaj uspjeh naše tvrtke, kao lidera u industriji električnih pogona za plovila”, izjavio je tehnički i operativni direktor Visin Marinea, Xavier Montagne.
Vožnju u kojoj je oboren svjetski rekord zabilježili su i kamerom u 360°, a možete je pogledati u ovom videu.