MMF bi članicama mogao do kraja augusta podijeliti 650 milijardi dolara

0
404
Kristalina Georgieva, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je podjelu posebnih prava vučenja (SDR) u vrijednosti 650 milijardi dolara, koja međunarodni zajmodavac planira podijeliti zemljama-članicama do kraja augusta.
Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva izjavila je da će prijedlog o podjeli posebnih prava vučenja sada izložiti odboru guvernera koji čine predstavnici 190 zemalja članica.
“Bude li odobren, očekujemo da će podjela SDR-ova biti završena do kraja augusta”, istakla je Georgieva u saopćenju objavljenom uoči početka dvodnevnog sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka članica G20 u Veneciji.
“Podjela prava ojačat će likvidnost i rezerve svih naših članica, potaknuti povjerenje i poduprijeti otpornost i stabilnost svjetske ekonomije”, dodala je Georgieva.
Bude li odobrena, podjela će biti najveća u 77-godišnjoj istoriji MMF-a. Prošli je put MMF izdao SDR-ove 2009. godine, u vrijednosti 250 milijardi dolara, kako bi ublažio globalnu finansijsku krizu.
Posebna prava vučenja MMF-ova su ‘valuta’, a temelje se na košarici koju čine dolar, euro, jen, funta i juan. Da bi ih mogle trošiti, zemlje moraju naći zemlju-partnera koja ih je spremna zamijeniti za konvertibilne valute, navodi Reuters.
“MMF će idućih mjeseci surađivati sa zemljama-članicama na identifikaciji održivih opcija dobrovoljnog usmjeravanja SDR-ova iz bogatijih članica u potporu onim siromašnijima i ranjivijima”, najavila je Georgieva.