Slovenija će donirati BiH 48.000 doza vakcina AstraZeneca

0
510
Gudeljević i Poklukar potpisali sporazum o donaciji vakcina Slovenije za BiH

Tokom službene posjete Sloveniji, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, susrela se sa slovenskim ministrom zdravstva. Ministar Janez Poklukar i ministrica Gudeljević razgovarali su o pandemiji izazvanom koronavirusom kao i izazovima kojima su dvije države izložene od početka pandemije.
Tokom susreta ministrica Gudeljević i ministar Poklukar su potpisali sporazum o donaciji vakcina Republike Slovenije žiteljima Bosne i Hercegovine. Riječ je o 48.000 doza vakcina AstraZeneca.
Ceremonija potpisivanja sporazuma održana je u Ministarstvu zdravstva Slovenije u Ljubljani. Ministrica Gudeljević se zahvalila na donaciji i kontinuiranoj potpori i pomoći koju Slovenija pruža Bosni i Hercegovini.
Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o uvođenju digitalne potvrde o vakcinaciji i priznavanju testova iz BiH u Sloveniji.
Ministrica Gudeljević je ponovila prijedlog Bosne i Hercegovine da se razmotri mogućnost potpisivanja Sporazuma o suradnji u oblasti zdravstva između dvije države. Ministar Poklukar i ministrica Gudeljević su jedinstvenog stava da dosadašnja uspješna suradnja ove dvije države treba biti nastavljena i u oblasti zdravstva.