MMF odobrio BiH 329 miliona eura, očekuje se pad bh. ekonomije za 5%

Prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, ove godine očekuje se pad ekonomije BiH za 5 posto ali i oporavak na 3,5 posto u 2021. godini

0
620
MMF odobrio 329 miliona eura hitne podrške BiH

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda jučer je odobrio 265,2 miliona SDR (oko 361 milion američkih dolara ili 329 miliona eura, 100 posto kvote u SDR) hitne podrške Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI). To će pomoći zemlji da ispuni hitne potrebe platnog bilansa izazvane globalnom pandemijom Covid-19, saopćeno je iz MMF-a.
RFI obezbjeđuje brzu finansijsku pomoć zemljama članicama koje se suočavaju sa hitnom potrebom u platnom bilansu, bez potrebe za sveobuhvatnim ekonomskim programom ili pregledima. Finansijska pomoć u okviru RFI se pruža u obliku direktne doznake sredstava.
Očekuje se da će ekonomski uticaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje vanjskih računa i urgentne potrebe u platnom bilansu. Očekuje se da će u 2020. godini ekonomski rast pasti za 5 posto te da će se u 2021. godini oporaviti na oko 3,5 posto, procjena je MMF-a.
MMF će, kako je navedeno, nastaviti da pomno prati situaciju u BiH i spreman je pružati savjete u pogledu politika.
Nakon sjednice Izvršnog odbora MMF-a, Tao Zhang, zamjenik direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg je izjavio da ekonomija Bosne i Hercegovine trpi posljedice zbog pandemije COVID-19, što je dovelo do hitnih potreba u platnom bilansu.
“Zbog obimnog i brzog pogoršanja tekućeg računa platnog bilansa, RFI će pomoći tako što će pružiti podršku za povećanje prioritetne potrošnje na zdravstvo i socijalnu pomoć uz istovremeno očuvanje održivosti duga. Da bi se na pravi način rješavale hitne medicinske potrebe i veliki pad outputa, potrebna je fiskalna ekspanzija. Kratkoročno, da bi se ublažio negativni utjecaj pandemije na zdravstvo i ekonomiju, prioritetno treba povećati potrošnju na zdravstvo, proširiti socijalne i naknade za nezaposlenost, i pružiti podršku firmama da bi se sačuvala radna mjesta. Vlasti su preuzele obavezu da će se vratiti na fiskalnu poltiku koja stabilizira dug kada se situacija normalizira”, izjavio je Tao Zhang.
On je dodao da očuvanje aranžmana valutnog odbora i povećanje otpornosti bankarskog sistema igraju ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju vanjske i unutrašnje ravnoteže. Učestalo praćenje banaka, uključujući i njihove likvidnosne pozicije i kvalitet aktive, od ključnog je značaja u ovom periodu.
“BiH je potrebna donatorska pomoć i druge vrste pomoći međunarodnih finansijskih institucija da bi se nadoknadio preostali nedostatak u platnom bilansu”, zaključio je Tao Zhang.

Raspodjela sredstava entitetima i Brčko distriktu

Podsjetimo, zvaničnici BiH su ranije dogovorili da će od 330 miliona eura (oko 645,42 miliona KM), Federaciji BiH pripasti 61,5 posto ukupnog iznosa, Republici Srpskoj 37,5 posto, a Brčko distriktu jedan posto.
Od pripadajućeg iznosa FBiH (oko 396,9 miliona KM), 50 posto bit će dodijeljeno federalnom nivou vlasti a 50 posto će dobiti 10 kantona, koji će dobiti sredstva proporcionalno broju stanovnika po popisu iz 2013. godine.