Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o povlačenju sredstava MMF-a

0
541
Održana vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici nije donijelo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.
Za odluku nisu glasali, ministrica vanjskih poslova BiH, ministar odbrane BiH i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice.
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donijelo je Odluku o odobravanju repatrijacije kadeta i profesionalnog vojnog lica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na školovanju u Republici Turskoj i roditelja kadeta u Turskoj.
Današnjoj sjednici nije prisustvovao ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Bevanda: SDA želi da se odluka o MMF kreditu donese na osnovu Zakona o zaduživanju

Ministarstvo finasija i trezora BiH je saopćilo da je ispunilo potrebne tehničke uvjete za preuzimanje i isplatu korisnicima oko 330 miliona eura iz posebnog kreditnog programa MMF-a namijenjenog za pomoć u suzbijanju pandemije Covid-19, ali da to nije moguće realizirati jer na današnjoj sjednici nije donesena odluka Vijeća ministara BiH.
Prema odluci Upravnog odbora MMF-a, koja je donesena sinoć, BiH je odbren kredit za pomoć u borbi protiv koronavirusa u iznosu 265,2 miliona SDR (oko 330 miliona eura), a kamatna stopa je na bazi 1,05 posto uz grejs period od 39 mjeseci.
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da je novac MMF-a već sutra mogao biti alociran na račune entitetskih vlada sukladno raspodjeli dogovorenoj u Pismu namjere kojeg su potpisali svi članovi Fiskalnog vijeća u BiH.
U Pismu namjere definirano je da FBiH pripada 62% sredstava, RS 38% s tim da po 0,5% svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Brčko distrikta. Također, potpisano je da se 50% sredstava koja pripadaju FBiH raspodjele i kantonima.
Bevanda smatra da je neutemeljen zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF-a u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka nego se isključivo radilo o finansiranju temeljem članstva u MMF-u i kvota koje tu imamo.

Turković: Predloženo je da kantoni dobiju novac, a da ga FBiH vraća, to ne piše u Pismu namjere

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u razgovoru za Faktor.ba pojasnila da za Prijedlog odluke, kojeg je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), nije glasala jer Pismo namjere nije reflektirano u toj Odluci u formi u kojoj su ga usaglasili politički lideri.
“Ono što je suština svega je da se Odlukom utvrđuje šta pripada RS-u, šta FBiH, a šta Distriktu Brčko. Ono što treba da bude jasno da će svi nivoi koji preuzimaju kredit ga i vratiti u skladu sa uvjetima MMF-a. Ono što je donešeno u Odluci to ne odražava”, kazala je Turković.
Odluka, dodaje, ne odražava onome šta je napisano u Pismu namjere, a što se odnosi na alokaciju sredstava.
“Tom Odlukom je rečeno u članu 4. da otplatu duga vrše entiteti, u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulirano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama i prema utvrđenim otplatnim planovima. Mi u toj Odluci nemamo navedeno. Imamo navedeno da će, a decidno je i jasno rečeno, otplatu vršiti entiteti”, izjavila je Turković.