MOL Grupa povisila procjenu dobiti u 2020. zbog akvizicija

0
642
Nakon dovršetka transakcije, MOL bi postao glavni igrač na poljskom tržištu maloprodaje goriva

MOL Grupa povisila je procjenu dobiti za 2020. godinu na 2,4 milijarde do 2,6 milijardi dolara zbog kupovine Chevronova udjela u naftnom polju ACG na Kaspijskom jezeru te naftovoda prema Turskoj BTC.
“Smjernica normalizirane čiste CCS EBITDA podignuta je na 2,4 do 2,6 milijardi dolara u 2020. godini kako bi uvažila doprinos nedavnih akvizicija počevši od druge polovine 2020. godine. Očekuje se da će se nakon toga EBITDA postupno približiti nivou od tri milijarde dolara do 2023. godine jer će sva tri poslovna segmenta vidno povećati svoje doprinose”, navodi se u MOL-ovom izvještaju za Budimpeštansku berzu.
Prošle sedmice mađarska je kompanija povisila procjenu ovogodišnje čiste CCS EBITDA (dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije, prilagođene za vrijednost zaliha), s oko 2,3 milijarde na 2,4 milijarde dolara.
U prvih devet ovogodišnjih mjeseci čista CCS EBITDA na nivou MOL Grupe smanjena je osam posto u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosila je 1,8 milijardi dolara.
Neto dobit pripisiva dioničarima iznosila je u periodu januar-septembar 186 milijardi forinti (615,4 miliona dolara) i smanjena je 17 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.
Ukupni operativni prihodi porasli su dva posto, na 3.895 milijardi forinti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here