Mostarski Aluminij i u 2017. najveći bosanskohercegovački izvoznik

0
925
Ugovor Abaham Grupacije o zakupu imovine Aluminija je znatno poboljšan, kazao je premijer Novalić

Prema službenoj statistici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Aluminij d.d. Mostar je i 2017. uvjerljivo zadržao primat na polju državnoga izvoza, ostvarivši 358.225.962 KM izvozne vrijednosti. Premda se, na tablici pregleda vodećih tarifa u izvozu Bosne i Hercegovine zapravo nalazi na četvrtomu mjestu, prva tri mjesta zauzimaju grupacije (sjedala, električna energija i drvo), dok je jedini bosanskohercegovački proizvođač primarnog aluminija najveći pojedinačni izvoznik, što je status koji godinama opravdava, navode iz Aluminija.

Izvor: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine

Inače, iz BiH je lani ukupno izvezeno robe u vrijednosti od 11.384.774.382 KM, dok je prvoplasiranih 20 izvoznika ostvarilo 5.276.138.370 KM izvoza, što je 46,34% udjela u ukupnom godišnjem izvozu za prošlu godinu. Aluminij je na prvomu mjestu, kao pojedinačni izvoznik.
Podsjetimo, mostarska tvornica na globalno tržište plasira četiri poluproizvoda, i to trupce, blokove, male ingote i žicu. Glavnina njezinih proizvoda Bosnu i Hercegovinu napušta željezničkim putom do Luke Ploče (RH) otkuda brodovima doseže u brojne evropske i svjetske države, održavajući tako mrežu poslovnih suradnika koja povezuje BiH s brojnim krajevima svijeta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here