Najbolje zemlje u EU za opstanak mikro preduzeća

0
409
Najbolje zemlje za opstanak mikro preduzeća (tabela: Mikro preduzeća nastala 2013 / Mikro preduzeća su opstala do 2018 / Stopa petogodišnjeg preživljavanja)

Broj malih preduzeća porastao je u prošloj godini. Uz val otpuštanja i otpuštanja uz provođenje više rada od kuće, mnogi su iskoristili priliku da osnuju svoja mala preduzeća. To je rezultiralo da je u svijetu zabilježen porast mikro preduzeća, odnosno preduzeća sa manje od 10 zaposlenih.
Da bi saznali koje zemlje najbolje proizvode dugotrajna mikro preduzeća, specijalizirani portal money.co.uk je istraživao performanse preduzeća sa jednim do devet zaposlenih u 28* različitih evropskih zemalja kako bi saznao koji postotak ovih preduzeća je preživio petogodišnji period.

Najbolje zemlje za opstanak mikro preduzeća

Prema analizi Money.co.uk najbolja zemlja za opstanak mikro preduzeća je Francuska. Tokom petogodišnjeg perioda, Francuska se može pohvaliti stopom preživljavanja preduzeća od 75 posto. U 2013. godini u Francuskoj je bilo 46.549 mikro preduzeća, od kojih je 35.060 i dalje radilo pet godina kasnije.
Druga najuspješnija zemlja je Švedska sa petogodišnjom stopom preživljavanja od 73%. U 2013. godini Švedska je bilo 17.574 mikro preduzeća, od kojih je 12.908 preživjelo petogodišnji period.
Na trećem mjestu je Slovačka sa stopom preživljavanja mikro preduzeća od 70%. U Slovačkoj je 2013. osnovano 18.949 mikro preduzeća, od kojih je 13.328 preživjelo pet godina.
Nizozemska je na četvrtom mjestu sa 5-godišnjom stopom preživljavanja preduzeća od 66%, sa 4.610 aktivnih mikro preduzeća. Republika Češka je peta sa stopom preživljavanja mikro preduzeća od 64% i 5.533 mikro preduzeća koja su i dalje radili.
Od zemalja u našem regionu Hrvatska je na 12. mjestu, a Slovenija na 14. U Hrvatskoj je stopa 5-godišnjeg preživljavanja mikro preduzeća 57%, a u Sloveniji 53%.

Najgore zemlje za opstanak mikro preduzeća

Zemlja s najnižom petogodišnjom stopom preživljavanja je Danska. Uprkos tome što je 2013. godine osnovano preko 8.000 mikro preduzeća, samo 3.458 je preživjelo petogodišnji period, ostavljajući Dansku sa stopom preživljavanja od samo 42%.
Slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo sa stopom preživljavanja od 43%. Međutim, u Velikoj Britaniji je bilo najviše preduzeća koja su preživjela pet godina – 114.590, dvostruko više od bilo koje druge zemlje.
Na trećem mjestu je Poljska sa stopom preživljavanja od 44%. Poljska je proizvela gotovo 36.000 mikro preduzeća, ali je manje od 16.000 preživjelo pet godina.

Zemlje s najviše mikro preduzeća nakon pet godina

Uprkos tome što stope preživljavanja fluktuiraju za oko 30% od najboljih do najgorih zemalja, money.co.uk je također došao do podataka o tome koje su zemlje proizvele najviše preduzeća koja su preživjela petogodišnji period.
Među prvih 10 zemalja nalaze se: Njemačka, Poljska, Rumunija, Portugal i Slovačka.
Salman Haqqi, stručnjak za lične finansije na money.co.uk, izjavio je da su mnoga preduzeća osjetila negativan uticaj pandemije na profit, ali da je u posljednjih 18 mjeseci zabilježen porast broja malih preduzeća širom svijeta.
“Naša analiza najnovijih podataka Eurostata pokazuje da postoji nekoliko zemalja u Evropi u kojima su šanse za preživljavanje veće od drugih, posebno u Francuskoj, Švedskoj i Slovačkoj. Mala preduzeća u ove tri zemlje imaju najveću stopu preživljavanja na kontinentu, s više od 70% preduzeća koja su prešla petogodišnju granicu – vitalan podatak za mnoga preduzeća”, kazao je Haqqi.
Money.co.uk je u ovom istrživanju koristio najnovije podatke dostupne na Eurostatu (2018.) za demografiju preduzeća prema veličini.
_________
* Irska, Grčka, Kipar, Malta, Sjeverna Makedonija i Srbija su izostavljene iz analize zbog nedostatka podataka tokom petogodišnjeg perioda. U analizi nije naveden ni podatak za Bosnu i Hercegovinu.