Nastavak jačanja kapaciteta CBBiH uz podršku Švicarske vlade

0
1140
Sporazum su potpisali ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer i guverner CBBiH Senad Softić

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je potpisan sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka koji će biti realizovan uz podršku Švicarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).
Sporazum su potpisali ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i guverner CBBiH Senad Softić.
“Švicarska se zalaže za podršku ekonomskom razvoju BiH. Zbog finansijske globalizacije i njenog snažnog uticaja na ekonomiju BiH, važno je da CBBiH ima kapacitete za adekvatno rješavanje tih izazovai provođenje optimizovanog upravljanja deviznim rezervama i dobrog makroekonomskog računovodstva i statistike kako bi postigla ciljeve monetarne politike i zadržala stabilnost valute. Vjerujemo da će se u idućim godinama kompetencije službenika CBBiH dodatno unaprijediti“, izjavila je ambasadorica Rauber Saxer.
Ona je dodala da će ovaj projekt i dalje pružati mogućnost za razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz zemalja uključenih u Program kao i sa švicarskim kolegama, uključujući i one iz Švicarske narodne banke.
“Moram naglasiti da je savjetodavna, stručna i finansijska pomoć Švicarske izuzetno dragocjena za CBBiH. SECO Program bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta je u potpunosti opravdao očekivanja, te se nadamo da će i nastavak biti isto tako uspješan i kvalitetan“, istakao je guverner Softić.
Nakon uspješno provedene prve faze Programa u periodu 2014.-2017. godina, potpisivanje sporazuma označilo je početak druge faze, odnosno nastavak programa do 2022. godine.
U pripremnom dijelu druge faze tokom 2018. godine, izvršena je analiza potreba CBBiH, te su identifikovana prioritetna područja rada u kojima će, kroz jačanje stručnih kapaciteta, biti osigurano jačanje i prilagođavanje CBBiH međunarodnim i EU standardima. Prioritetna područja su: analiza i implementiranje monetarne politike (upravljanje deviznim rezervama i istraživački kapaciteti); makroekonomsko računovodstvo i statistika (pohranjivanje podataka i metodologije vremenskih serija); upravljanje ljudskim resursima i unapređenje planova za kontinuitet poslovanja, naročito u pogledu IT sistema.
Program će implementirati Institut za međunarodne studije (Graduate Institute of International Studies – GIIS) iz Ženeve.