Neto dobit MOL-a u 2018. ponovno dosegnula 1,1 milijardu dolara

0
922
MOL Group povećala ciljeve za 2019. godinu nakon stabilnog trećeg kvartala

MOL Grupa danas je objavila finansijske rezultate za 2018. godinu. MOL je povećao dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) za 10 posto, time znatno nadmašivši revidiranu procjenu za 2018. godinu zahvaljujući značajnom povećanju doprinosa djelatnosti Upstreama i Usluga kupcima. Istovremeno su snažni interni rezultati u rafinerijama i marketingu dijelom nadoknadili pad marži.
Čista CCS EBITDA u zadnjem je tromjesečju povećana za 16 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom 2017. godine, što je rezultiralo iznosom od 2,69 milijardi dolara EBITDA-e u 2018. što je porast za 10% u odnosu na 2017. godinu. Mađarski MOL je nastavio generirati snažan novčani tok te ostvario 1,4 milijarde dolara, od čega se gotovo 70 posto odnosi na Istraživanje i proizvodnju.
Djelatnost Upstreama bila je najveći generator EBITDA Grupe u 2018. s iznosom od 1,269 mlrd dolara. Rast od 49 posto ostvaren je zahvaljujući višim cijenama nafte i plina te proizvodnji nafte visoke marže iz polja Catcher u Velikoj Britaniji. Dosegnuvši vrhunac, ukupna dnevna proizvodnja Upstream portfelja s polja Catcher u četvrtom je tromjesečju u prosjeku iznosila 115 hiljada barela ekvivalenta nafte, čime je godišnji prosjek porastao na 111 hiljada barela.
Čista CCS EBITDA Downstreama na godišnjem nivou je iznosila 995 miliona dolara. Pad od 16 posto uglavnom je posljedica smanjenog obima prerade i značajnog smanjenja petrohemijskih marži. Snažniji interni rezultati – uspješno provedena poboljšanja učinkovitosti vrijedna 110 miliona dolara u sklopu programa DS 2022 – i povećanje količina mogli su tek dijelom nadoknaditi okruženje s niskim maržama.
Djelatnost Usluga kupcima nastavila je ostvarivati dvocifreni rast EBITDA-e te dosegnula novi rekord. U 2018. EBITDA je dosegnula iznos od 423 miliona dolara (18% više nego u 2017. godini) zahvaljujući dinamičkom povećanju marže u segmentu negoriva, kao i povoljnim trendovima na tržištu goriva. Kroz protekle četiri godine, marža segmenta negoriva u prosjeku je rasla godišnjom stopom od 15 posto.
U plinskom poslovanju ostvarena je EBITDA od 189 miliona dolara, a pad od 15 posto na godišnjem nivou posljedica je promjena u tarifama i povećanju troška energije.
Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi kazao je da je 2018. bila još jedna godina dobrih rezultata s najvišom EBITDA u sedam godina.
“Ove godine očekujemo EBITDA od približno 2,3 mlrd. dolara, pod pretpostavkom konzervativnijeg okruženja u djelatnosti Downstreama i Brent cijene barela sirove nafte od otprilike 60 dolara. To će nam osigurati dovoljan novčani tok da pokrijemo čak i povećanje ulaganja u naše glavne projekte transformacije“, rekao je Hernádi.