Neto prihodi od indirektnih poreza u BiH u osam mjeseci manji za 9,4 posto

0
419
UIO BiH:Prihodi od indirektnih poreza u 8 mjeseci, na godišnjem nivou, porasli više od milijardu KM

Neto naplata prihoda od indirektnih poreza u BiH u prvih osam mjeseci ove godine smanjena je za 9,4 posto u odnosu na januar – august prošle godine, podaci su Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Iz UIO navode da su u augustu ove godine znatno produbljeni negativni trendovi u naplati prihoda od indirektnih poreza uzrokovani pojavom koronavirusa.
Prema preliminarnom izvještaju UIO o gotovinskom toku, u augustu ove godine naplaćeno je 582,4 miliona KM bruto prihoda, što je za 118,1 milion KM manje nego u istom mjesecu lani. Analiza pokazuje da mjesečni pad neto naplate u odnosu na august 2019. iznosi čak -20,1 posto.
Nastavak negativnih trendova u augustu doveo je do povećanja kumulativnog deficita u naplati indirektnih poreza na 555,5 miliona KM, dok je deficit neto prihoda, zbog smanjenja isplata povrata od 15,4 posto, iznosio 402,9 miliona KM.
“Glavni faktori negativnog rasta PDV-a u augustu su veliki pad uvoza, te neočekivani rast povrata PDV-a po osnovu međunarodnih projekata. Iako se očekivalo da će u ljetnim mjesecima potrošnja nerezidenata (dijaspora, turisti, u tranzitu, prekogranična potrošnja) doprinijeti oporavku naplate PDV-a i akciza, to se nije desilo zbog zadržavanja restrikcija pri ulasku u BiH, kako od domaćih vlasti tako i od zapadnih zemalja”, dodaje se u analizi UIO.
Dodatno, spor oporavak Evropske unije negativno djeluje na ekonomiju BiH, zaposlenost i potrošnju građana, a time i na naplatu indirektnih poreza.