Njemački privrednici zainteresovani za obnovljive izvore energije i inovacije

0
269
11. Sarajevo Business Forum predstavljen u Njemačkoj

Ovogodišnji 11. Sarajevo Business Forum (SBF) na temu ‘Nearshoring – perspektiva za region’ održat će se 11. i 12. maja u Sarajevu, a sve je veći interes inozemnih privrednika za učešće na ovogodišnjem Forumu.
Nakon uspješnih prezentacija SBF-a u Bahreinu, Norveškoj i Jordanu, Forum je predstavljen i u Njemačkoj. Posjeta Njemačkoj i njemačkim institucijama je održana u sklopu posjete delegacije iz Bosne i Hercegovine organizaciji Fondacije Konrad Adenauer.
U okviru posjete predstavnici Bosna Bank International (BBI) su posjetili i održali sastanke sa Njemačkom industrijskom i trgovinskom komorom (DIHK), Saveznom unijom njemačkih udruženja poslodavaca (BDA), Unijom srednjeg poduzetništva i privrede (MIT), Centralnom asocijacijom njemačkog obrta (ZDH), energetskom kompanijom E.ON., Investicionom bankom Pokrajine Brandenburg (ILB), Ministarstvom za infrastrukturno i prostorno planiranje Pokrajine Brandenburg i Parlament Pokrajne Brandenburg, te Njemačkim institutom za istraživanje ekonomije (DIW) i druge.
“Njemačka je značajan investitor i najvažniji trgovinski partner BiH, a nakon održanih sastanaka sa njemačkim institucijama i organizacijama, otvorile su se nove mogućnosti saradnje bosanskohercegovačkih i njemačkih privrednika. Najveći interes su iskazali za sektor energije, tačnije za obnovljive izvore energije, turizam, i proizvodni sektor”, izjavila je Elma Agić-Šabeta, direktorica Sektora za kontrolu rizika BBI banke.
Na 11. Sarajevo Business Forumu učešće je najavio i Dr. Volker Treier, član Uprave DIHK (Njemačka industrijska trgovinska i komora) koji će obratiti prisutnima o temi Nearshoringa, te perspektive Jugoistočne Evrope u kontekstu prebacivanja proizvodnje u zemlje JI Evrope i uticaja rata u Ukrajini na navedene ekonomske tokove. Dr. Volker Treier je izuzetno cijenjen njemački makroekonomista, često pristuan u njemačkim medijima, a od 2019. je Izvršni direktor za vanjsku trgovinu i član Izvršnog odbora DIHK koja je krovna institucija svih međunarodnih njemačkih trgovinskih komora.
Osim Dr. Treiera, učešće na ovogodišnjem Forumu su najavili i Olga Zijverden, Projekt menadžerica DIHK (Njemačka industrijska i trgovinska komora), Sophia Kluge, Chamber Partnership Western Balkans (Partnerstvo komora Zapadnog Balkana), Martin Gaber, direktor Germany Trade and Invest za Zapadni Balkan, te Amra Šurković, AHK, Bosna i Hercegovina koji će biti panelisti i prezentatori o temi ‘Nearshoring’ drugog dana 11. SBF-a.
Online registracija učesnika otvorena je putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.