Novalić: Cijena doze ruskih vakcina Sputnjik V je 17 eura

0
856
Novinarima se nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru obratili premijer Novalić i ministar Mandić

Premijer Fadil Novalić je danas na pres-konferenciji u Mostaru održanoj nakon sjednice Vlade FBiH, kazao da su odabrane dvije kompanije za nabavku vakcina protiv koronavirusa: MGM Kakanj i Krajinagroup Banja Luka.
“U oba slučaja radi se o ruskim vakcinama Sputnjik V, cijena doze je 17 eura, a ugovor o nabavci sa ove dvije kompanije bit će potpisan u roku četiri do pet dana”, kazao je Novalić.
Prezentirajući rezultate rada ad hoc tijela za nabavku vakcina, Novalić je rekao da je ova komisija poslala pismo namjere na adresu 41 kompanije, te dobila odgovor od 7-8 kompanija. Pri odabiru dobavljača prvi kriterij je bio brzina nabavke, a drugi cijena. S obzirom da je cijena kod svih ponuda iznosila oko 17 eura, prednost je data kompanijama koje su obećale najbržu isporuku.
“Mi smo išli na sigurno da to rade dvije kompanije, jedna je ona koja nudi najbrži rok nabavke. To je MGM Kakanj. U pitanju je rok od tri dana od otvaranja akreditiva, a on se može otvoriti nakon potpisa Ugovora. Druga je Krajinagroup, koja ima direktnu komunikaciju s ruskim fondom za Sputnjik V, s tim da je vrijeme reakcije nešto sporije”, kazao je Novalić.
Vakcine će biti nabavljene u nekoliko kontingenata, s tim da prvi kontingent mora sadržavati najmanje 100.000 doza.
Premijer Novalić je dodao kako će vakcine biti plaćene nakon što ih odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Dodao je da je u budžetu FBiH za nabavku vakcina odobreno 12 miliona KM što je dovoljno za oko 350.000 doza.
Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je da je Vlada FBiH danas izdala naredbu kantonima da pooštre epidemiološke mjere u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom.
“Kantoni sada moraju pratiti svoju epidemiološku situaciju i sukladno broj oboljelih i broju hospitaliziranih, moraju proglašavati restriktivnije mjere. To je jedina promjena, sve ostalo ostaje isto, to je ograničenje od 30 osoba, nošenje maske i sve ostalo”, rekao je ministar Mandić.
Inače, Mandić se danas vakcinisao protiv koronavirusa u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Nakon što je primio prvu dozu cjepiva izjavio je kako se osjeća dobro i zadovoljno što je konačno u FBiH krenulo cijepljenje.