Novalić: O raspodjeli novca MMF-a kantonima na narednoj sjednici Vlade FBiH

0
516
Federalni premijer Novalić razgovarao s premijerom KS Nenadićem i kantonalnim ministrima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Vlade Kantona Sarajevo koju je predvodio kantonalni premijer Mario Nenadić, a u kojoj su bili kantonalni ministri finansija Jasmin Halebić, privrede Draško Jeličić i saobraćaja Adi Kalem.
Delegacija Kantona Sarajevo bila je zainteresovana za raspodjelu sredstava Međunarodnog monetarnog fonda kantonima, konkretno Kantonu Sarajevu.
Premijer Nenadić je pojasnio da Kanton Sarajevo očekuje ova sredstva jer je to način za saniranje dijela posljedica nastalih tokom krize uzrokovane pandemijom novog koronavirusa na privredu.
Premijer Novalić je informisao goste o tome kako očekuje da se odluke od raspodjeli sredstava MMF-a predviđenih kantonima i jedinicama lokalne samouprave, općinama i gradovima, donesu na prvoj narednoj sjednici Vlade FBiH.
Na sastanku je razgovarano i o problemima u čijem rješavanju Federacija BiH može imati udjela, poput pomoći turizmu, koji je također osjetio velike posljedice pandemije koronavirusa, ali i o infrastrukturnim projektima.
Federalni premijer je ponovio veliku zainteresovanost Federacije BiH za izgradnju Prve transferzale u Sarajevu, dodavši da postoje izdvojena sredstva za tu namjenu kojima FBiH učestvuje u realizaciji ovog bitnog projekta, saopćeno je iz Vlade FBiH.