Novalić: Stopa poreza na dohodak povećava se sa 10 na 13%, primanja radnika do 800 KM bez poreza

0
404
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić na svom Facebook profilu osvrnuo se na pisanja pojedinih medija o navodnim novim finansijskim udarima, ocijenivši te površne i nepotpune analize ‘stručnjaka’ mogu izazvati nezadovoljstvo kod ljudi.
Novalić je naveo da je Vlada FBiH u cilju rasterećena privrede i rasta plata predložila izmjenu dva zakona od velike važnosti za ekonomske reforme. Riječ je o novom Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima o kojima će konačnu riječ dati Parlament Federacije BiH. Novalić je dodao da je riječ o o paketu zakona, te da ih nije moguće posebno razmatrati.
Što se tiče predloženog Zakona o porezu na dohodak, Novalić je potvrdio da se poreska stopa povećava s 10 na 13 posto. Međutim, dodao je Novalić, ovaj porez neće se primjenjivati na primanja do 800 KM, što znači da radnici s najnižim primanjima neće plaćati niti jednu marku poreza na dohodak, što trenutno nije slučaj, te da to u konačnici predstavlja rasterećenje.
“Zapravo, samo oni radnici koji budu imali neto plaću prije oporezivanja veću od 2.440 KM će ubuduće plaćati veći porez na dohodak nego što je trenutno slučaj. Svi ostali radnici koji primaju manje i kojih je u FBiH čak 96 posto će plaćati manje poreza na dohodak”, pojasnio je Novalić.
Federalni premijer je potvrdio da će se porez na dohodak od 10 posto ubuduće plaćati na dividendu na udjele u firmama, prihod od kamata na štednju i trgovinu nekretninama. No, kako je dodao, takvo rješenje se primjenjuje i u razvijenim poreznim sistemima u svijetu i pogađa imućnije slojeve društva.
Novalić je potvrdio i da će se porez na dohodak naplaćivati na sve prihode od igara na sreću, što sada nije slučaj.
Premijer FBiH navodi da će novi Zakon o porezu na dohodak biti usvojen samo ukoliko istovremeno bude usvojen i novi Zakon o doprinosima kojim se smanjuju doprinosi sa 41,5 na 32,5 posto, što predstavlja značajne uštede za privredu i otvara prostor za povećanje proizvodnje, nova zapošljavanja i povećanje plate radnika. Doduše, dodao je Novalić, oporezivat će se sve trenutno neoporezive naknade poput toplog obroka i prijevoza, ali će zbog ušteda zbog manje stope doprinosa poslodavci imati priliku da radnicima nadoknade ovaj gubitak i još im i povećaju platu.
Novalić je dodao da su najveći protivnici ovih prijedloga upravo oni koji svoje radnike trenutno drže na ugovorima o djelu, gdje radnici ne ostvaruju niti pravo na zdravstvenu zaštitu, niti im ide penzioni staž, a na osnovu čega takvi poslodavci ostvaruju profit.