Novi GTS: Prvi Taycan sa dometom od preko 500 km prema WLTP-u

Novi električni motor, nova karoserija, novi panorama krov sa funkcijom Sunshine Control Novi GTS: prvi Taycan sa dometom od preko 500 km prema podacima WLTP-a

0
69
Porsche Taycan GTS i Taycan GTS Sport Turismo

Od proizvodnje modela Porsche 904 Carrera GTS (Gran Turismo Sport) iz 1963. godine, ova tri slova imaju posebno značenje za ljubitelje Porsche-a. Dakle, u svakoj seriji Porsche modela postoji varijanta ove legendarne kombinacije slova.
Na sajmu automobila u Los Anđelesu (19-28.11.2021.), Porsche će predstaviti novu verziju svog električnog sportskog automobila – onu koja nosi GTS akronim. Sa dometom do 504 km prema podacima WLTP-a, novi sportski model je prvi Taycan koji prelazi granicu od 500 km.
Treća verzija karoserije prve u potpunosti električne serije Porsche modela će također debitirati na sajmu automobila u Los Anđelesu, u obliku modela Taycan GTS Sport Turismo. Novajlija dijeli svoju sportsku siluetu i liniju krova nagnutu unazad sa modelom Taycan Cross Turismo.
”Raspon modela Taycan je u stalnom porastu od svoje svjetske premijere 2019. godine. Tri varijante karoserije sa do pet vrsta motora nude ponešto za svakoga. Posebno sam zadovoljan što sada imamo i Taycan sa legendarnom GTS oznakom. Pozicioniran je iznad modela Taycan 4S, a ispod nasljednika modela Taycan Turbo, predstavljajući pravi favorit u asortimanu“, kaže Kevin Giek, potpredsjednik modela Taycan.
Cijene modela Taycan GTS i Taycan GTS Sport Turismo se kreću između 131.834 i 132.786 eura (cijene za Njemačku uključuju PDV od 19 posto i opremu specifičnu za zemlju). Obje varijante modela će biti predstavljene distributerima na proljeće 2022. godine. Slijediti će opcije motora za Sport Turismo.

Porsche Taycan GTS

Taycan GTS: Sportski favorit u asortimanu Taycan

Taycan GTS je sportski svestrani model asortimana. Ima impresivnih 440 kW (598 KS) dodatne snage kada se koristi funkcija Launch Control. Od nule do 100 km/h se može postići za 3,7 sekundi u obje varijante karoserije. Maksimalna brzina dvojca je 250 km/h.
Vanjska strana i unutrašnjost su prepoznatljivi. Crni ili tamni detalji su na vanjskoj strani brojni: prednji odbojnik, osnove vanjskih retrovizora i ukrasi bočnih prozora – kao i inače na GTS-u. Brojne crne Race-Tex karakteristike u unutrašnjosti, kao i standardni brušeni aluminijumski interijer sa crnom eloksiranom finiturom naglašavaju elegantan i dinamičan ambijent.

Taycan Sport Turismo: Najbolje iz oba Taycan svijeta

Zahvaljujući dodatku modela Taycan Sport Turismo, porodica modela sada uključuje tri varijante karoserije. Novi nasljednik je namijenjen onima koji žele sličan nivo svakodnevne praktičnosti kao kod modela Taycan Cross Turismo, ali koji ne žele propustiti performanse sportske limuzine Taycan tokom vožnje.
Taycan Sport Turismo dijeli sportsku siluetu, liniju krova nagnutu prema nazad i funkcionalni dizajn sa modelom Taycan Cross Turismo. Prostor za glavu na stražnjem sicu je veći više od 45 milimetara od onog u sportskoj limuzini Taycan, a nosivost prtljažnika iznosi više od 1.200 litara. Međutim, Taycan Sport Turismo ne sadrži elemente off-road dizajna.

Panoramski krov sa Sunshine Control dostupan je kao opciona oprema za Taycan GTS

Panorama krov sa funkcijom Sunshine Control je dostupan kao nova dodatna oprema po izboru za Taycan GTS. Električni promjenjivi sloj sa tečnim kristalima može promijeniti izgled krova iz providnog u mat. To štiti putnike od odsjaja, bez da je unutrašnjost zamračena.
Krov je podijeljen na devet segmenata koji se mogu mijenjati pojedinačno – prvi u svijetu u automobilskom sektoru. Osim postavki za providan ili mat izgled, može se odabrati i izražen izgled ili poluizgled. To su unaprijed definisani modeli sa uskim ili širokim segmentima.

Modeli Taycan GTS:
NEDC: Kombinovana potrošnja energije 26,0 – 25,9 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija 0 g/km
WLTP: Kombinovana potrošnja energije 24,1 – 20,3 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija 0 g/km
Kombinovani električni domet: 424 – 504 km; Električni domet u gradu: 524 – 625 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here