Novi Nadzorni odbor preduzeća Autoceste FBiH

0
388
Ukupni prihodi Autocesta FBiH u prvom polugodištu 2023. porasli su 24,2%, na 61,1 milion KM

Vlada Federacije BiH danas je dala prethodnu saglasnost za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, zbog isteka mandate.
Također, data je prethodna saglasnost Skupštini ovog javnog preduzeća za imenovanje Dobroslava Galića za predsjednika, a Muhidina Zuke, Ante Vrdoljaka, Indire Čišić i Marije Buntić za članove Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća, na period od četiri godine.
Danas je Vlada FBiH dala saglasnost na planove poslovanja JP Autoceste Federacije BiH za 2021. godinu, kao i za period 2021-2023. godina. Glavni ciljevi predviđeni trogodišnjim planom se odnose na zasnivanje rada na ekonomskim principima samoodrživosti, osiguranju kontinuiteta usluga održavanja, projektiranju. Ciljevi su i izgradnji dionica autoceste za koje postoje izvori finansiranja, nastavak aktivnosti na pronalasku optimalnih izvora sredstava koji će osigurati povećanje intenziteta aktivnosti na izradi projektne dokumentacije, eksproprijacije zemljišta i nastavak izgradnje dionica.
Planirano je i unaprjeđivanje usluge korisnicima kroz postpaid plaćanje, uvođenje smart kartica, te konstantno poboljšanje IT infrastrukture, kao i nastavak aktivnosti na osiguranju sredstava iz različitih izvora, međunarodnih kreditnih sredstava, realizacijama iz budžeta FBiH ili iz drugih izvora, a sve u cilju brže izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH.