Novi Volvo FMX: Veća nosivost, bezbjednosne funkcije i nova kabina

0
943
Volvo Trucks predstavio svoj najrobustniji građevinski kamion u budućnost - novi Volvo FMX

Kompanija Volvo Trucks je predstavila potpuno novi Volvo FMX sa potpuno novom kabinom, većom nosivošću i inovativnim bezbjednosnim funkcijama. Sa povećanom nosivošću prednje osovine do 20 tona i opterećenje od 38 tona, novi Volvo FMX je napravljen za najteže uslove i najzahtevnije zadatke.
Novi Volvo FMX je napravljen na potpuno novoj platformi kabine na osnovu dugog i uspješnog iskustva kompanije Volvo u pravljenju robustnih i funkcionalnih građevinskih kamiona.
”Novi Volvo FMX je dizajniran tako da pruži kombinaciju okretnosti i izdržljivosti. Nova kabina uključuje prednji odjeljak sa lako zamjenjivim čvrstim dijelovima, štitnicima za prednja svjetla i nova LED prednja svjetla u obliku slova V. Da bismo vozačima olakšali ulazak ili izlazak, dizajnirali smo nove neklizajuće stepenike”, kaže Ismail Ovacik, glavni dizajner spoljašnjeg izgleda firme Volvo Trucks.
Novi Volvo FMX nudi veći prostor u dnevnoj kabini i skladište od maksimalno 800 litara. Vozači dobijaju i poboljšanu vidljivost zahvaljujući spuštenoj liniji vrata i novim retrovizorima. Vidljivost može da se dodatno poboljša dodavanjem kamere u uglu putnika koja pruža komplementaran pogled na stranu kamiona.
Unutrašnjost se odlikuje novom instrument tablom sa više prostora za skladištenje, novim bojama i modernim rasporedom. Uključuje ekran instrument table od 12 inča sa visokom rezolucijom i interfejsom koji je prilagođen korisnicima na kojem vozač može lako da vidi važne informacije i izabere jedan od četiri različita prikaza na ekranu, u zavisnosti od situacije u vožnji. Instrument tabla je spremna za buduća ažuriranja i povezane usluge.
Opcionalni bočni ekran od 9 inča pruža Infotainment, navigacionu podršku, transportne informacije i praćenje kamere. Ekran koji se lako može dohvatiti omogućava vozaču da ostvari interakciju na brojne načine: sa intuitivno pozicioniranom dugmadi na volanu, preko glasovne kontrole ili direktno preko ekrana osjetljivog na dodir i ekrana kontrolne table.

Novi FMX je opremljen i novim panoom za kontrolu trenja koji pomaže vozaču da lako i brzo izađe na kraj sa potencijalno opasnim situacijama, kako na putu tako i van njega. Vozač može da poveća vuču tako što će na lak način aktivirati blokade diferencijala, tako što će okretati dugme i istovremeno gledati status vuče instrument tabli.
Novi volan sa opcijom nagiba stuba nudi vozaču još ergonomičniji položaj tokom vožnje.
Nova kabina za spavanje novog Volvo FMX kamiona stiže sa boljim mogućnostima za skladištenje, uključujući veliki skladišni dio ispod podignutog kreveta i skladište na gornjoj desnoj strani sa LED panelima koji su u razdijelnicima. Udobnost u kabini je još više poboljšana kroz ojačanu izolaciju koja pomaže u zaštiti od hladnoće, toplote i buke. Prelazak sa sjedišta na krevet je lakši nego ikad uz novi tanji, ergonomski projektovani I-Shift mjenjač.
Novi Volvo FMX ima najteži dodatak u asortimanu Volvo šasija – opterećenje od 38 tona koje omogućava veću ukupnu težinu do 150 tona. Pored toga, prednje vazdušno oslanjanje je nadograđeno, što omogućava nosivost prednjih osovina do 10 tona ili 20 tona za dvostruke prednje osovine.
Za kamione koji imaju upravljivu prateću ili gurajuću osovinu, uglovi upravljanja su povećani, što je dovelo do boljeg manevrisanja i manjeg habanja guma. Sva ova poboljšanja doprinose većoj produktivnosti i ekonomičnosti za zadatke građevinskog transporta.
Novi Volvo FMX obuhvata prilagodljivi tempomat (ACC) koji sada radi pri svim brzinama, čak i do nula km/h. Dalje funkcije za poboljšavanje bezbjednosti na Volvo FMX kamionu obuhvataju tempomat za nizbrdicu koji podešava maksimalnu brzinu za sprječavanje neželjenog ubrzanja prilikom putovanja nizbrdo. Kočioni sistem sa elektronskom kontrolom (EBS), koji je preduslov za bezbjednosne funkcije kao što je kočioni sistem za vanredne situacije i elektronska kontrola stabilnosti, sada je standardan na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa bezbjednosnim sistemima pomoćna funkcija za kretanje u traci i pomoćna funkcija za stabilnost, takođe je dostupno kao opcija.
Bezbjednost na novom Volvo FMX kamionu je dodatno poboljšana sistemom za prepoznavanje znakova na putu tako što na ekranu instrument table prikazuje znakove na putevima kao što su zabrane preticanja, tip puta i ograničenja brzine.
Za naročito teške primjene kao što je rudarstvo, Volvo FMX dolazi sa opcionalnim čeličnim krovnim poklopcem sa izlazom za hitne slučajeve koji uklanja cijeli poklopac.