Novi VW Multivan dobio pet zvjezdica na Euro NCAP testu

0
472
Izvanredne ukupne ocjene u kategorijama tehnologija za izbjegavanje sudara i sigurnosti pri sudaru

Novi model Volkswagen Privrednih vozila je impresivno ocijenjen na prestižnom Euro NCAP testiranju u kategorijama sigurnosti pri sudaru i funkcionalnosti sistema za pomoć vozaču. Kao rezultat dobio je najveći rejting ‘5 zvjezdica’.
Novi Multivan, koji na tržište Bosne i Hercegovine dolazi slijedeće godine, već je pridobio brojne kupce, kritičare kao i žirije prestižnih nagrada za dizajn, a sada je impresionirao i stručnjake iz Euro NCAP-a. U trećem krugu testiranja ove godine, višenamjensko vozilo iz Hanovera je odlično ocijenjenona crash testovima i u testovima sigurnosnih sistema što mu je donijelo svih pet zvjezdica. Ova ocjena garantuje visok nivo sigurnosti pri sudaru i ukazuje na opremljenost velikim brojem tehnologija za izbjegavanje sudara.
Novi Multivan je u standardnoj konfiguraciji opremljen zračnim jastucima za vozača i suvozača, centralnim i bočnim zračnim jastucima u kabini te zračnim zavjesama cijelom dužinom vozila do trećeg reda sjedišta. Zračni jastuci u kombinaciji sa karoserijskom strukturom su ovom redizajniranom poslovnom i porodičnom vozilu donijeli 90% poena u kategoriji sigurnosti odraslih putnika. U najvažnijoj kategoriji koja ocjenjuje sigurnost djece u vozilu su analizirane i različite opcije postavljanja sjedišta za djecu, a kao rezultat Novi Multivan je ocjenjen sa 89%.
Pored sigurnosti putnika i sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju, Euro NCAP posebnu važnost stavlja na sisteme za izbjegavanje saobraćajnih nesreća. Novi Multivan ima preko 25 sistema za pomoć vozaču i svi su pokazali impresivne rezultate na testiranju što je donijelo dodatnih 87% rejting poena u kategoriji ‘Sigurnosni sistemi’.