Novinar Nove BH Tahir Žustra dobitnik nagrade Srđan Aleksić

0
960
Tahir Žustra, reporter Nove BH

Odlukom četvoročlanog žirija, jedan od dobitnika novinarske nagrade ‘Srđan Aleksić’ za profesionalno izvještavanje u 2019. godini je Tahir Žustra, reporter Nove BH.
“Činjenice da je nominacija mog rada stigla iz Udruženja distrofičara TK s kojima godinama sarađujemo i pratimo priče vezane za njihove članove i članice, čini ovu nagradu još značajnijom. Vjerujem kako položaj ovih ranjivih kategorija društva najmanje govori o njima, a najviše o svima nama i društvu generalno. Ova nagrada, smatram da je mjerilo, da smo u nekim oblastima na dobrom putu ka boljem društvu. Ali, i Srđan Aleksić, ali i nagrada sve nas, pa i mene, tako obavezuju da se ovdje ne smijemo i ne možemo zaustaviti jer bolji život je dugoročan proces koji moramo graditi svi zajedno”, kazao je Tahir Žustra, reporter Nove BH.
Prema obrazloženju žirija dobitnik nagrade Tahir Žustra, koga je nominovalo Udruženja građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona, istinski novinarski i objektivno govori o marginalizovanim i ranjivim grupama. Žustra se već nekoliko godina bavi pravima osoba s invaliditetom, ali i onima koji na bilo kojem životnom polju ne uspijevaju ostvariti svoja prava, i svojim prilozima unapređuje kvalitet života ovih osoba. Njegovi prilozi primjer su društveno odgovornog i angažiranog novinarstva.
Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu ‘Srđan Aleksić’ stiglo je ukupno 20 prijava novinarki i novinara, te tri prijedloga nevladinih organizacija.
Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.
Novinarsku nagradu ‘Srđan Aleksić’ ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.
Dodjela nagrada ‘Srđan Aleksić’ bit će upriličena 10. decembra.