Od sutra bez carina na pošiljke iz inostranstva vrijedne do 300 KM

Građani BiH moći će bez plaćanja carine uvesti robu za vlastite potrebe do vrijednosti od 600 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM

0
1628
Od 25. aprila stupa na snagu odluka o oslobađanju od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina na ino-pošiljke do 300 KM

Dugoočekivana odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, koja građanima i privredi donosi određene pogodnosti, počinje se primjenivati od srijede, 25. aprila.
U skladu sa tom odlukom došlo je do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih dažbina, potvrđeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Kada fizičko lice ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unose u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM.
Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobijaju putem pošte pakete iz inostranstva, trenutno su oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina paketi s robom vrijednosti do 50 KM. Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inostranstva i plaća je prilikom narudžbe.
Takođe, oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina i paketi do vrijednosti 90 KM ukoliko građani BiH pakete dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.
Iz UIO upozoravaju da navedena roba mora biti namijenjena za vlastite potrebe i ne smije se raditi o količinama namijenjene daljnjoj prodaji u BiH.
Kad su u pitanju privrednici nova odluka donosi oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove odnosno osuvremenjavanje postojeće porizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost.
Odlukom je predviđeno oslobađanje i za opremu koja predstavlja ulog stranog lica, tačnije sredstva za obavljanje registrovane djelatnosti i nihovi rezervni dijelovi, kao i za materijal za izgradnju i popravak građevinskih objekata za obavljanje djelatnosti.
Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, koja  predstavlja usklađivanje sa legislativom EU, objavljena je u Službenom glasniku BiH br 24/18 od 17. aprila, a primjena počinje 25.04.2018. godine.