Od petka do ponedjeljka lockdown u Sarajevu, ugostitelji protestuju

0
417
Ugostitelji Tuzlanskog kantona protive se novim epidemiološkim mjerama

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo će od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 ujutro raditi samo apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da će u tom periodu biti zatvoreni svi poslovni subjekti osim apoteka, benzinskih pumpi i objekata koji prodaju hranu i piće. Bit će omogućena i dostava a moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom. Forto je kazao da će tokom lockdowna raditi i sredstva javnog prijevoza, a hoteli će moći usluživati samo goste koji imaju hotelski smještaj.
Građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.
Premijer Forto je u obraćanju javnosti putem zvaničnog naloga Vlade Kantona Sarajevo objasnio razloge uvođenja ovakve mjere.
Naveo je da je novi soj koronavirusa koji je trenutno u KS puno agresivniji te da brže razvija teške kliničke slike, a istovremeno kapaciteti bolnica su popunjeni. Forto je dodao da, ukoliko se ovakav rast nastavi, zdravstveni sistem neće moći zbrinjavati ni one sa lakšom kliničkom slikom.
Zbog najavljenog lockdowna za vikend ugostitelji i muzičari iz Sarajeva večeras su protestom izrazili nezadovoljstvo tražeći konkretne ekonomske mjere za saniranje negativnih posljedica koje im donose mjere protiv Covid-19. Oni su i za danas najavili proteste, navodeći da razlog njihovog nezadovoljstva nije zatvaranje ugostiteljskih objekata već nedostatak finansijske pomoći biznisima koji se već godinu pandemije muče da prežive. Oni od Vlade KS traže konkretne mjere pomoći privredi kako bi mogli sačuvati i isplaćivati radnike i nastaviti poslovanje čija održivost je nužna i za sam kantonalni budžet.