Odobren prenos sredstava na 33 zdravstvene ustanove u vrijednosti 7,4 miliona KM

0
238
Sveučilišna klinička bolnica Mostar

Vlada Federacije na današnjoj sjednici je, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, donijela Odluku o prenosu nabavljenih stalnih sredstava u okviru ‘Hitnog projekta za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu’, krajnjim korisnicima u Federaciji BiH. Riječ je o stalnim sredstavima u ukupnom iznosu od 7.435.868,30 KM, a kojima se prenosi nabavljena i isporučena oprema za 33 zdravstvene ustanove u FBiH.
S obzirom da je Svjetska banka u projektnom dokumentu dala mogućnost ugovaranja sa UN agencijama za obavljanje poslova nabavki, uz saglasnost Vlade FBiH i Svjetske banke, potpisan je ugovor sa UNDP-om koji je provodio postupak nabavki.
Listom korisnika kojima se prenosi nabavljena i isporučena oprema obuhvaćeno je 10 domova zdravlja, i to Vareš, Bihać, Doboj Istok, Drvar, Ljubuški, Mostar, Orašje, Vitez, Zenica i Ljubuški. Na listi su i šest kantonalnih bolnica i to Goražde, Zenica, ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ Bihać, ‘Dr. Safet Mujić’ Mostar, te ‘Dr. fra Mihovil Sučić’ Livno i Bolnica Orašje.
Također, projektom je obuhvaćeno i 10 općih bolnica u FBiH, a to su Hrvatska bolnica ‘Dr fra Mato Nikolic’ Nova Bila, zatim ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Sarajevo, kao i bolnice Bugojno, Gračanica, Jajce, Konjic, Sanski Most, Tešanj, te JU Bolnica Travnik i JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik.
Tri klinička centra na koja se također prenosi nabavljena i isporučena oprema su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetski klinički centar Sarajevo i Univerzitetski klinički centar Tuzla. Na listi su i tri zavoda za javno zdravstvo, i to Federacije BiH, Srednjobosanskog i Posavskog kantona, te Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.
Na osnovu danas donesene odluke, Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da sa ove 33 ustanove sačini ugovore o prenosu stalnih sredstava, uz obavezu krajnjih korisnika da dodijeljena sredstva knjigovodstveno evidentiraju, saglasno računovodstvenim propisima iz ove oblasti u FBiH, kao i u skladu sa ugovorima o prenosu.