Omerefendić: Ako se novi Zakon o PIO ne usvoji do kraja godine penzioneri prijete protestima

0
940
Omerefendić, Novalić i Drljača na pres-konferenciji u Vladi FBiH

Predstavnici penzionera koji su danas održali sastanak u Vladi FBiH poručili su da se novi zakon o PIO mora donijeti do kraja godine ili će u suprotnom organizovati masovne protreste. Istaknuto je da nema privilegija u novom zakonu ni za jednu kategoriju.
Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH kazao je da buduće penzije moraju biti prema zarađenom stažu i uplaćenim doprinosima.
“Pristajemo i na to da Prijedlog zakona o PIO-u ide u dvofaznom postupku u Parlamentu FBiH i da bude usvojen do kraja godine, a da stupi na snagu 1. januara 2018. Naš štab za proteste bit će u stalnom zasjedanju do Nove godine. Ukoliko zakon ne bude donesen do tada, predstavnici naših 950 mjesnih odbora u kontinuitetu će razgovarati s penzionerima i objasniti im ko je bio protiv donošenja novog zakona o PIO-u, i tako će biti sve do izbora naredne godine, kada će znati za koga ne trebaju glasati”, rekao je Omerefendić, prenosi agencija Patria.
Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da bi prema novom zakonu o PIO policijski službenici imali manje penzije od 25 do 30 posto.
“U svakom slučaju smatram da treba uraditi zakon u kojem bi bile obuhvaćene sve kategorije i time ispoštovati kategoriju policijskih službenika. Vlada će razmotriti sve amandmane na ovaj zakon, a njih je oko stotinu, te donijeti svoju odluku, a potom zakon ide na Parlament”, rekao je Drljača.
Premijer FBiH Fadil Novalić ponovio je da postojeći penzioni sistem nije održiv i da ide prema raspadu.
“Tačno je da veliki dio za doprinose Zavodu PIO duguju javna preduzeća, ali eto Željeznice FBiH već 14 mjeseci uplaćuju doprinose, GRAS također. Od Nove godine svi rudnici će morati plaćati doprinose i poreze”, rekao je Novalić.