Osmanović-Hartmann: Osigurati uvjete za studiranje mladih iz BiH u Austriji

0
565
Hartmann - Osmanović

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann s kojom je razgovarao o aktuelnim političkim pitanjima u BiH i o mogućnostima za unapređenje saradnje između Austrije i BiH u područjima u kojima djeluje Ministarstvo civilnih poslova.
U razgovoru je konstatirano da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija tradicionalno imaju dobru saradnju u oblasti obrazovanja.
“Do nedavno je bio u primjeni Stogodišnji sporazum o saradnji, pa je veliki broj studenata iz BiH koji studiraju ili su studirali na univerzitetima u Austriji pod istim uvjetima kao austrijski državljani. Izuzetno nam je značajno da saradnju nastavimo u interesu naših studenata”, rekao je ministar Osmanović.
Inicirao je potpisivanje ugovora o saradnji u oblasti mladih između dvije zemlje, čime bi se omogućile studijske posjete, istraživanja, izrada propisa i povezivanja omladinskih organizacija dviju zemalja.
Ministar Osmanović posebno je istakao problem odlaska mladih iz BiH kao i činjenicu da je BiH dijaspora u Austriji izuzetno brojna.
“Poseban problem je što se veliki broj naših ljudi kada stekne pravo na austrijsko državljanstvo, odriče državljanstva BiH, čime gubimo značajan dio mlade i obrazovane populacije”, naglasio je Osmanović.
Austrijska ambasadorica Ulrike Hartmann iznijela je stav da se ovo pitanje može riješiti članstvom Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te izrazila punu podršku Austrije procesu pridruživanja.
Ministar Adil Osmanović i ambasadorica Hartmann usaglasili su se da je saradnja BiH i Austrije u oblasti kulture na visokom nivou, te da je potrebno raditi na pokretanju procedure o izradi Nacrta Protokola o saradnji u oblasti sporta između Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnog ministarstva za sport Austrije.