Pandža: Odgoda plaćanja struje znači premosnicu za Aluminij, ne i rješenje

0
1049
Pandža: Vlada FBiH nam nije službeno ponudila mogućnost kontroliranog stečaja Aluminija

Saglasnost koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi HZHB i Aluminiju d.d. Mostar za poduzimanje aktivnosti na rješavanju opskrbe Aluminija električnom energijom, uz mogućnost odgode plaćanja 60 plus 60 dana, Uprava Aluminija ocjenjuje bitnim, ali ne i ključnim korakom na putu trajnoga rješenja nagomilanih problema koji opterećuju mostarsku tvornicu.
“Realnost je da mi još uvijek nemamo potpisan ugovor, jer Elektroprivreda HZHB mora poštovati procedure za donošenje te odluke. Ukoliko dođe do potpisivanja ugovora na način kako je to naznačila Vlada, to će nam omogućiti tek preživljavanje, ne i stabilnost. Naime, tih 60 plus 60 dana za nas bi značilo bitnu premosnicu koja bi nam, uz naše snažne interne mjere ušteda i optimiziranje radnih procesa, možda omogućila preživljavanje 2019. godine. Međutim, za stvarno dugoročno rješenje ove situacije i za osiguranje Aluminijeve budućnosti potrebni su daleko konkretniji koraci”, kazao je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.
Naglasio je i nužnost poštivanja Aneksa 8 na Sporazum iz 2013. koji precizira način Vladina subvencioniranja Aluminijeve opskrbe električno energijom.
Kad je u pitanju traženje strateškog kupca za Aluminij, Pandža je dodao da se Uprava ne želi baviti nagađanjima oko prodaje dioničkih paketa, poštujući isključivo pravo vlasnika za bavljenje tim dijelom strateških planova za kompaniju.
“Uprava ima mandat učiniti sve za stabiliziranje naših poslovnih procesa, ali pod ovim okolnostima kojima smo izloženi to je i dalje nemoguća misija u duljemu pogledu. Ponavljam, sklapanjem ugovora s EPHZHB i dobivanje odgode plaćanja 60 plus 60 dana ne mijenja činjenicu da će nam struja i dalje premašivati 60 €/MWh, na što ide i 7,1 €/MWh državi, što mi nikako ne možemo podnijeti”, istakao je Pandža.
Najavio je skori završetak revizorskog izvještaja koji, po traženju Vlade, izrađuje međunarodna revizorska kuća KPMG. Osvrnuo se i na nedavne štrajkove upozorenja pod vodstvom Aluminijeve sindikalne organizacije.
“Činimo sve što možemo kako plaće ne bi kasnile i kako bismo zaštitili prava naših djelatnika, a s Vladom pregovaramo i o načinu rješavanja pitanja zaostalih obveza za doprinose za mirovinsko osiguranje. Nadalje, u ovoj ćemo godini ići na optimizaciju proizvodnoga procesa, što znači smanjenje proizvodnje u Elektrolizi i povećavanje pretapanja u Ljevaonici, a interne uštede ostaju našom stalnom zadaćom”, rekao je Pandža.
Na kraju se dotaknuo i medijskih napisa o tzv. kontroliranom stečaju Aluminija, ponovivši da Upravi Aluminija Vlada nikada nešto tako nije službeno ponudila.