Parlament BiH imenovao novi saziv Vijeća ministara

0
741
Novi državni ministri položili su svečane zakletve, obavezujući se da će poštovati Ustav BiH (Foto: NAP)

Nakon više od godinu od dana od održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je većinom glasova zastupnika imenovao novi saziv Vijeća ministara BiH kojim predsjedava Zoran Tegeltija (SNSD). Od 38 zastupnika za je glasalo 29, protiv osam i jedan bio suzdržan.
Novi državni ministri su potom položili svečane zakletve, obavezujući se da će poštovati Ustav BiH i
savjesno obavljati povjerene dužnosti, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana. Zakletve su položili i zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH.
U Vijeće ministara BiH imenovani su: Bisera Turković (SDA) za ministricu vanjskih poslova, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vjekoslav Bevanda (HDZ) za ministra finansija i trezora, Vojin Mitrović (SNSD) za ministra komunikacija i prometa, Ankica Gudeljević (HDZ) za ministricu civilnih poslova, Josip Grubeša (HDZ) za ministra pravde, Fahrudin Radončić (SBB) za ministra sigurnosti i Sifet Podžić (DF) za ministra odbrane.
Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda imenovani su za zamjenike predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Zastupnički dom Parlamenta BiH danas nije imenovao ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH s obzirom na to da su tek danas završene sigurnosne provjere za Mlađena Božovića koji je kandidat za ovu funkciju. Također, nije potvrđeno ni imenovanje Vladimira Mijatovića za zamjenika ministra sigurnosti BiH koji je prošao sigurnosne provjere, ali je u rezultatima provjera nevedeno kako se ne može potvrditi autentičnost njegove diplome.
Imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i zamjenika ministra sigurnosti BiH, bit će izvršeno na jednoj od narednih sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Parlamentarci BiH su danas imenovali i Josipa Brkića (HDZ) za zamjenika ministra vanjskih poslova, Ljiljanu Lovrić (HSS) za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Hazima Rančića (SDA) za zamjenika ministra finansija i terzora, Nedžada Brankovića (SDA) za zamjenika ministra komunikacija i prometa, Sinišu Ilića (Ujedinjena Srpska) za zamjenika ministra civilnih poslova, Nezira Pivića (SDA) za zamjenika ministra pravde, Dževada Mahmutovića (SDA) za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice, Miju Krešića (HDZ) za zamjenika ministra odbrane i Mirka Okolića (SNSD) za zamjenika ministra odbrane BiH.
Nakon imenovanja novog Vijeća ministara BiH, iz OHR-a su poručili da od državnih ministara očekuju da pokrene zemlju naprijed.
“Puno poštivanje i kontinuirano provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, fokusiran i ubrzan reformski put, uključujući i unapređenje ekonomije, vladavine prava, ljudskih prava i borbe protiv korupcije – to je ono što treba Bosni i Hercegovini”, istakli su iz OHR-a.