Pašina tabija i Počitelj bit će centar kulturno-umjetničkih dešavanja

0
1640
Ministrica Đapo potpisala ugovor sa firmom Ecoplan o rekonstrukciji Pašine tabije u Počitelju

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je danas potpisala ugovor sa Ecoplan d.o.o. Mostar, kao izvršiocem projekta realizacije planiranih aktivnosti nužnih za završetak Druge faze rekonstrukcije i revitalizacije Pašine tabije u Starom gradu Počitelju, u vrijednosti od 110.000 KM.
Vlada FBiH je ovaj projekt proglasila projektom od značaja za Federaciju i treba da bude okončan u toku ove godine. Nakon završetka radova Pašina tabija će biti otvorena scena sa gledalištem i zatvoreni multimedijalni centar koji će obezbijediti očuvanje i promociju jedinstvenog kulturno-historijskog spomenika i omogućiti da Počitelj postane centrom kulturno-umjetničkih dešavanja u kojem se razvija i kreativni turizam.
“Ponosna sam da ćemo baš ove godine završiti sa obnovom Pašine tabije jer je i ovogodišnja tema Svjetske turističke organizacije ‘Razvoj turizma kroz zaštitu kulture i historijskog nasljeđa’, a Počitelj je od neprocjenjive vrijednosti za sve nas. Pašina tabija i orijentalno-mediteranske zidine svojom jedinstvenošću i neprolaznom ljepotom oduševljavaju brojne posjetitelje i rasplamsavaju maštu mnogih umjetnika, čuvajući uspomenu na našu povijest i pretke“, kazala je ministrica Đapo.
Federalna ministrica će, nakon završetka ovog projekta, u Vladi Federacije BiH pokrenuti pitanje određivanja titulara Pašine tabije i Starog grada Počitelja, kao značajnog kulturno-historijskog kompleksa, čime bi trebalo biti trajno riješeno upravljanje i briga o njima, saopćeno je iz ovog ministarstva.