Penzije u RS-u od aprila veće za dva posto

0
902
Vlada RS utvrdila Prijedlog budžeta za 2022. i Prijedlog Programa ekonomskih reformi do 2024. (Foto: Arhiv)

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj 68. radno-konsultativnoj sjednici u Banja Luci odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzije.
U skladu s tom odlukom, penzije u RS-u ostvarene do 31. marta 2018. vanredno se usklađuju i povećavaju za dva posto, počev od 1. aprila 2018. godine. Potrebna sredstva za realizaciju odluke iznose oko 1,7 miliona KM mjesečno, odnosno oko 15,3 miliona KM do kraja 2018. godine.
Kako je navedeno u saopćenju Vlade RS, osnovni razlog za donošenje ove odluke je poboljšanje materijalnog položaja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.
U kontekstu usklađivanja penzija u RS, premijerka Cvijanović razgovarala je danas sa predsjednikom Udruženja penzionera RS Radetom Rakuljem i predsjednikom Odbora za praćenje stanja u oblasti PIO Narodne skupštine RS Ilijom Stevančevićem i direktorom Fonda PIO Mladenom Milićem.
Cvijanović je potvrdila da će penzije u RS biti povećane za dodatnih dva posto, čime Vlada izvršava zaključak Narodne skupštine RS o usklađivanju penzija.
“Mi smo tu odluku da se izvrši usklađivanje penzija, vanredno do pet odsto, zapravo izvršili u dva koraka, prošle godine i sada, sa preostalih dva posto povećanja”, pojasnila je Cvijanović.
Cvijanović je izrazila zadovoljstvo činjenicom da nema više kašnjenja u isplati penzija, te istakla opredjeljenje Vlade da se nastavi sa povećanjem penzija.
“Nakon što se urade analize moguće je da i u toku ove godine dođe do još jednog usklađivanja, odnosno povećanja penzija”, kazala je Cvijanović.