PMI: Većina ljudi žele da vlade učine više kako bi smanjile stopu pušenja

0
721
PMI objavio na pres-konferenciji u Davosu novu Bijelu knjigu pod nazivom 'Unsmoke Your Mind'

Dok se i dalje zalaže za veću transparentnost, objektivno ispitivanje nauke i otvorenu raspravu o stvaranju odgovarajuće zakonske regulative za bezdimne alternative, Philip Morris International Inc. (PMI) objavio je na konferenciji za novinare u Davosu, u okviru Svjetskog ekonomskog foruma, novu Bijelu knjigu pod nazivom ‘Unsmoke Your Mind: Pragmatični odgovori na teška pitanja za budućnost bez dima’.
Dokument, koji za osnovu ima nezavisno istraživanje – koje je naručio PMI i sproveo Povaddo među 17.251 odraslom osobom u dobi od 21 do 74 godine u 14 zemalja – ispituje javno mišljenje o regulatornom, naučnom i korporativnom segmentu, u svjetlu sve većeg usmjerenja PMI ka unapređivanju proizvoda bez dima, koji bi trebali što prije zamijeniti cigarete.
Bijela knjiga pokazuje izoštren interes javnosti za otvorenom naukom i politikama zasnovanim na činjenicama u vezi s bezdimnim alternativama klasičnim cigaretama. Skoro 9 od 10 ispitanika (87 posto) smatra da ‘prilikom razvoja propisa, vlade, regulatori i tijela javnog zdravstva trebaju razmotriti aktuelne naučne dokaze koji se odnosi na e-cigarete i duhanske proizvode koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan’.
Daljnja potpora naučnoj utemeljenosti ovoj kategoriji jeste činjenica da se 89 posto ispitanika složilo da ‘prije nego što se potrošačima predstave e-cigarete i duhanski proizvodi koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan, proizvođači moraju sprovesti snažne naučne procjene svojih proizvoda’.
”Alternativni proizvodi bez dima nude zdravorazumski pristup javnom zdravstvu”, rekao je Jacek Olczak, izvršni direktor PMI-a.
Iako je najbolje potpuno odustati od duhana i nikotina ili ih nikada ne početi koristiti, realnost je da postoje milioni odraslih pušača koji bi u nedostatku bolje alternative, nastavili pušiti. Nauka i tehnologija su sada stvorile ove bolje alternative, kojima odrasli muškarci i žene trebaju imati pristup. Ukoliko im se onemogući pristup tim naučno utemeljenim proizvodima, oni će i dalje nastaviti pušiti.