Počeli radovi na prvim kilometrima Koridora 5c kroz RS

0
1192
U Toviri kod Doboja počeli radovi na prvim kilometrima Koridora 5C (Foto: Dobojski info)

Predstavnici Javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske ozvaničili su danas u Doboju početak radova na prvim kilometrima panevropskog Koridora 5C na teritoriji ovog bh. entiteta, a vrijednost ove dionice autoputa je 70 miliona eura.
Autoput na Koridoru 5C krot RS, čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, biće izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja je oko 500 miliona eura.
Prva dionica gradit će se na pravcu Johovac(Tovira) – Rudanka (Kostajnica) u dužini od 5,65 kilometara i biće finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i grant sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.
Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je na svečanosti povodom početka radova na Koridoru 5C rekao da će u narednih 20-ak dana biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS radi usvajanja plana parcelacije za izgradnju autoputa do Rače i granice sa Srbijom. On je dodao da će se tom dionicom graditi i gasovod te da će Vlada Srbije početi u julu graditi most na Rači.
Predsjednica RS Željka Cvijanović istakla je važnost ovog infrastrukturnog projekta, a ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić naglasio je da im je cilj do 2030. godine izgraditi mrežu autoputeva kroz RS dugu oko 420 kilometara.
Prema riječima direktora Autoputeva RS Dušana Topića, na prvoj dionici Koridora 5C gradit će se dvije saobraćajne petlje te je izrazio nadu da će do kraja godine biti zatvorena finansijska konstrukcija autoputa od Doboja prema granici sa Srbijom.