Prestigio predstavio intuitivnu Click&Touch tastaturu

0
1080
Prva intuitivna Click&Touch tastatura na svijetu u prodaji od augusta

Clevetura LLC, startup kompanija iz Bjelorusije je razvila sistem intuitivne tastature, tehnologiju koja kombinuje tastaturu, touchpad i miš. Sa senzorima ugrađenim u tipke, osigurava automatski neprekinuti prijelaz između tipkanja i kontrole kursora.
Prva intuitivna Click&Touch tastatura na svijetu će biti u prodaji od augusta pod brandom Prestigio.
Tehnologija Clevetura koristi senzore koji su ugrađeni u tipke. To je jedinstven način rada u odnosu na ostale uređaje, kao što su laptopi ili tastature koje imaju eksternu dodirnu podlogu. Tipke reaguju na poteze, slično kao touchpad ili miš, i korisnici mogu tipkati, pomicati kursor bez da mijenjaju položaj ruke.
Promjena između načina rada se vrši automatski, uz ugrađeni mikrokontroler koji odmah prepoznaje i obrađuje svaki dodir i potez. Korisnik ne mora razmišljati o načinima rada jer sistem prepoznaje aktivnosti korisnika. Intuitivna interakcija s uređajem i novo korisničko iskustvo čine ovaj sistem potpuno jedinstvenim, a više o tastaturi pogledaje na video clipu u nastavku:

“Kod ove tastature nije potrebna posebna podloga na dodir, jer tipke vrše tu funkciju. Potrebno je samo da poprečno prevučete preko njih kako biste kontrolisali kursor ili vršili druge aktivnosti. Prikladno je, funkcionalno i štedi vrijeme jer ne morate stalno mijenjati položaj ruke“, objašnjavaju suosnivači Cleveture, Valentin Sokol i Mikhail Krupenkov.
Ta tehnologija omogućuje korisniku da obrađuje višestruke klikove mišem, dodire i ostale poteze. To znači da se mogu koristiti svi standardni oblici interakcije, kao što je zumiranje, prebacivanje između virtualnih radnih površina i pomicanje pomoću dva prsta.
Sistem može ubrzati rad, naročito kad morate istovremeno koristiti tastaturu i miš. Zamislite da pišete važan tekst dok vam neko šalje poziv putem Skypea; kako biste odbili poziv koristeći miš ili touchpad, morate promijeniti položaj ruke, pomjeriti kursor, pritisnuti tipku za ukidanje poziva i odabrati prozor s porukom. Uz Cleveturu, možete odbiti poziv jednim potezom. Ovaj vid interakcije je neprekinut jer korisnicima omogućuje da ne razmišljaju o ulaznom uređaju.
Bjeloruska startup kompanija Clevetura, nosilac tehnoloških prava, je proteklih godina bila dijelom bjeloruskog Hi-Tech Park. Sergey Kostevich, osnivač ASBIS grupacije i branda Prestigio, je projektni investitor. Bile su potrebne tri godine da se ideja pretvori u komercijalni prototip i sada razvojni programeri očekuju da će za ovu tehnologiju dobiti patent.
Proizvodnja uređaja Clevetura počinje u julu, a tastatura Click&Touch pod markom Prestigio će biti dostupna u prodaji krajem augusta. Do kraja godine se planira proizvesti 100.000 uređaja.
Na tastaturu se istovremeno može povezati do pet uređaja putem tri Bluetooth kanala, USB priključka i kabla Type-C. Korisnik također može prilagoditi jačinu zvuka ili premotavati video zapise unaprijed ili unazad potezom prema lijevo ili desno preko reda tipki na vrhu tastature. Za promjenu postavki i ažuriranje uređaja se može koristiti mobilna aplikacija
Uređaj će se prvo prodavati u ZND-u i baltičkim zemljama – Bjelorusiji, Rusiji, Litvaniji, Ukrajini, Kazahstanu, Estoniji i Latviji. Očekuje se da će u ostalim zemljama tastatura biti u prodaji nešto kasnije.