Polugodišnje pomjeranje sata u EU ukida se naredne godine

0
917
EK objavila prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Evropskoj uniji u 2019. godini

Evropska komisija objavila je danas prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Evropskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.
“Moramo prestati s tim pomicanjem kazaljki”, rekao je Juncker, dodavši kako će zemlje članice izabrati hoće li preći na tzv. ‘ljetno vrijeme’ cijele godine ili će se vratiti na ono kakvo je bilo prije uvođenja ljetnog računanja vremena – tzv. ‘zimsko” vrijeme’.
U anketi Evropske komisije o tome provedenoj od jula do augusta sudjelovalo je rekordnih 4,6 miliona ljudi i velika većina izjasnila se protiv pomicanja kazaljki.
Prema prijedlogu Evropske komisije, svaka država članica bi do aprila 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija.
Posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. marta 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. oktobra 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.
Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Evropsku uniju, piše Inex.hr.
Zakonodavni prijedlog nastoji osigurati da se sve izmjene dogode na koordinirani način između susjednih država članica kako bi se zaštitilo pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta i izbjegla fragmentacija. Kako bi prijedlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Evropski parlament i Vijeće Evropske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do marta 2019. godine.