U EU zaposleno 238,9 miliona građana, od toga 158 miliona u eurozoni

0
940
Korona kriza nije završila, a zaposlenost se do 2023. neće vratiti na nivo od prije pandemije

Zaposlenost u Evropskoj uniji i eurozoni u drugom je kvartalu 2018. dosegnula nove rekordne nivoe pa je u EU bilo zaposleno ukupno 238,9 miliona građana, od čega njih 158 miliona u eurozoni, podaci su Eurostata.
Obje su brojke najviše otkada su u Eurostatu počeli pratiti te podatke, a podaci su sezonski prilagođeni.
Na nivou 28-člane EU sezonski prilagođen broj zaposlenih u drugom je tromjesečju 2018. godine uvećan za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je porastao za 0,5 posto, objavio je Eurostat.
U istom je postotku broj zaposlenih uvećan i u 19-članoj eurozoni u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je također porastao za 0,4 posto.
Među zemljama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu za drugo tromjesečje najviše je porastao broj zaposlenih u Estoniji i na Malti, za po 1,3 posto. Slijedi Poljska s 1,2 posto većim brojem zaposlenih, te Kipar i Luksemburg, gdje je on uvećan za jedan odnosno 0,9 posto.
Pad broja zaposlenih zabilježen je u Latviji, Portugalu i Rumuniji, za po 0,3 posto, te u Bugarskoj, za 0,2 posto.
Broj zaposlenih u EU u drugom je tromjesečju, prema istom periodu prošle godine, uvećan za 1,4 posto. U prvom kvartalu rast je iznosio 1,5 posto na godišnjem nivou.
U eurozoni je broj zaposlenih na godišnjem nivou porastao za 1,5 posto. U istom je postotku bio uvećan u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su Eurostata.
Daleko najveći rast broja zaposlenih u drugom je kvartalu na godišnjem nivou zabilježen na Malti, za 5,5 posto, te na Kipru, za 4,3 posto.
Broj zaposlenih pao je na godišnjem nivou samo u Rumuniji, za 1,5 posto. Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni Eurostatu, prenosi Hina.