Poslovni forum u Sarajevu: Kako povećati turske investicije u BiH

0
941
Sarajevu održan Poljoprivredno-poslovni forum Bosne i Hercegovine i Republike Turske

Bosna i Hercegovina stalno povećava i poboljšava svoj vanjskotrgovinski bilans sa Turskom, poručeno je danas u Sarajevu sa Poljoprivredno-poslovnog foruma Bosne i Hercegovine i Republike Turske.
Tim povodom u Sarajevu borave turski privrednici i investitori, predstavnici iz oblasti poljoprivrede, poslovnog i bankarskog sektora. Prisustvuje više od 80 velikih turskih kompanija.
Ministar za prehranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske Ahmet Ešref Fakibaba održao je sastanak sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem te su razgovarali o unapređenju saradnje između dvije države, piše agencija Patria.
Šarović je naglasio da je Turska za BiH vanjskotrgovinski partner broj jedan, jer je Turska zemlja u koju je BiH u 2016. godini izvezla najviše poljoprivrednih proizvoda, a isto to će biti i sa 2017. godinom.
“Izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane biljnog i životinjskog porijekla u ovu zemlju dostići će brojku od preko 300 miliona KM u 2017. godini i rekao bih da u ukupnom izvozu BiH u Tursku poljoprivredni proizvodi učestvuju sa 75 posto”, rekao je Šarović.
U panel diskusiji učestvovao je i Ali Rıza Akbas, generalni direktor Ziraat Banke u BiH, koji je naglasio kako njegova banka već pomaže u realizaciji raznih investicionih programa. Također, pozvao je investitore iz Turske, ali i domaće da ulažu u bh. poljoprivredu, a da će im u tome pomoći Ziraat banka.
On je dodao da putem kreditnih linija žele pomoći svim zainteresovanim investitorima, a posebno onima koji će ulagati u poljoprivredu.
U razgovoru sa ministrom Fakibabom, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je izrazio zadovoljstvo aranžmanom izvoza mesa u Tursku te istakao kako se time daje još jedan podstrek razvoju stočarstva u Federaciji odnosno cijeloj BiH.
Razgovarano je također i o mogućnostima proširenja odnosno pokretanja sličnog aranžmana za druge proizvode animalnog porijekla, posebno sira i drugih mliječnih proizvoda porijeklom iz BiH.