Autoceste FBiH: Potpisan ugovor o izgradnji poddionice Ponirak – Vraca kod Zenice

0
645
U JP Autoceste FBiH potpisan ugovor o izgradnji poddionice Ponirak – Vraca duge 2,65 km

U sjedištu JP Autoceste FBiH potpisan je Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca.
Ugovor je potpisao Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH u ime investitora, u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred kompanije Euro-asfalt.
Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825 eura, bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini od 19 miliona eura.
“Danas smo zaokružili jedan ciklus koji smo sami sebi dali u zadatak da u prvoj polovini ove godine završimo, a to je da dodijelimo ugovore i počnemo s građenjem dionica koje predstavljaju funkcionalnu cjelinu, koje nakon isteka roka od 30 mjeseci treba da povećaju prihod naplate cestarine. Danas smo potpisali ugovor sa renomiranom bh. firmom Euro-asfalt s kojom radimo neke projekte”, izjavio je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.
On je istaknuo da je u ovom momentu 36 kilometara autoputa u izgradnji i da se radi na novih 28 kilometara za novih 450 miliona eura projekata koje treba da se dodijele u sljedećih desetak mjeseci u zavisnosti od toga kako banke budu pratile aktivnosti preduzeća.
“Ono što pred nama predstoji i nadam se da ćemo tu imati podršku praćenje Vlade FBiH kao što to imamo od resornog ministarstva a to je novi ciklus zaduženja od 850 miliona eura za dionicu od 51 kilometar od Ovčara do petlje Mostar jug, u suradnji sa EBRD-om i EIB-om. Dionicu Mostar sjever – Mostar jug bi trebali uraditi sa bh. bankama očekujemo da će Vlada Federacije dati svoj doprinos i da ćemo što prije krenuti u realizaciju tih projekata”, izjavio je Terzić.
On je dodao da Autoceste FBiH trenutno uvode prvi od svih javnih preduzeća u BiH ISO standard 37001 koji je osnova za borbu protiv korupcije.
Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.
Poddionica Ponirak – Vraca duga je 2,65 km, a najznačajniji objekat na poddionici je tunel Zenica dužine 2475 metara lijeva cijev i 2420 metara desna cijev. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.
“Euro – asfalt u ovom trenutku ima nekoliko otvorenih gradilišta u zemlji i inostranstvu. Nakon izgradnje tunela Ričice i Pečuj čije radove privodimo kraju, tunel Zenica će biti treći koji gradimo na Koridoru 5c. Trenutno radimo na šest tunela što u BiH i regiji, a ovo danas će biti sedmi”, izjavio je Hamed Ramić, direktor Euro-asfalta.
Potpisivanjem ovog ugovora u zeničkoj regiji je u izgradnji pet dionica za novih 20 kilometra moderne autoceste na Koridoru 5c. Završetkom ovih dionica izbjeći će se odvijanje tranzitnog saobraćaja kroz grad Zenicu i naselja sjeverno od Zenice Vraca, Nemila, Begov Han i Golubinja uz magistralnu cestu M17 kod Žepča.
“Današnjim potpisivanjem Ugovora o izgradnji poddionice Ponirak – Vraca nastavljamo napredovati na sjevernom dijelu Koridora 5c i počinjemo izgradnju novih 2,65 kilometara autoceste. Potpis ugovora s domaćom kompanijom predstavlja dodatni poticaj privrednom razvoju naše zemlje”, izjavio je Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija.