Za dionicu Banja Luka-Doboj na Koridoru 5c odobreno 15 miliona eura

0
616
Potpisan ugovor o grantu između BiH i EBRD-a u za izgradnju dionice Banja Luka-Doboj

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu ugovor o grantu koji je osigurala Evropska unija, za izgradnju dionice Banja Luka – Doboj na Koridoru 5c.
Uime donatora svečanosti potpisivanja prisustvovao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.
Ministar Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o grantu između BiH i EBRD-a, čime će biti nastavljena izgradnja cestovne infrastrukture na Koridoru 5c.
“Ovakvi ugovori znače mnogo za pokretanje domaćih preduzeća, novih radnih mjesta i na kraju, naše približavanje Evropi u komunikacijskom smislu, a u konačnici to će dovesti do ekonomskog rasta”, rekao je Bevanda.
Ovaj grant je odobrila EU kroz investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), a grantom će upravljati EBRD, koji će pomoći JP Autoputevi Republike Srpske da nastavi izgradnju dvije petlje na autocesti u Johovcu i Rudanki. Također, radit će se na dionici autoceste između ove dvije petlje u dužini šest kilometara, kao i izgradnji prilaznog puta s dvije trake, a dijelom i prijelaz preko rijeke Bosne.
“Zadovoljstvo nam je što danas potpisujemo ovaj sporazum koji održava napredak na izgradnji Koridora 5c. Uvjereni smo da će uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njeno bolje povezivanje sa Evropom služiti cilju dublje integracije i to ne samo u ekonomskom smislu”, rekao je Ian Brown, direktor Ureda EBRD-a u BiH.
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je kako ovih 15 miliona eura bespovratnih sredstava čini jedan od 11 projekata koje EU finansira u BiH, u okviru Agende povezanosti u kojoj je do sada za BiH odobreno ukupno 217 miliona eura.
Koridor 5c je glavni međunarodni transportni koridor kroz BiH a završetak izgradnje očekuje se 2030. godine. Prema preliminarnim procjenama, ukupni troškovi za izgradnju Koridora 5c iznosit će oko 4 milijarde eura.