BiH od Svjetske banke dobila kredit od 33,1 milion eura za prevenciju korona virusa

0
393
Ministar Bevanda potpisao je ugovor o zajmu vrijedan 56 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je ugovor o zajmu sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom čime je odobreno 33,1 milion eura pomoći BiH namjenjenih za prevenciju pandemije Covid-19.
Ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid-19, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Ministar Bevanda zahvalio se predstavnicima Svjetske banke na razumijevanju i brzoj rekaciji kako bi bila osigurana sredstva u borbi protiv virusa Covid-19 u BiH.
“Novac je namijenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita i bit će na njih i alociran tako što Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto. Uslovi su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda”, naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.
Implementatori projekta u FBiH, kojoj pripada 19.859.900 eura, su federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. RS-u pripada 13.240.100 eura i projekt provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.
Cilj ovog projekta, između ostalog, jeste prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija Covid-19, te jačanje pripravnosti nacionalnih sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.