Potpisane izmjene Kolektivnog ugovora za predškolsko i osnovno obrazovanje u KS

0
397
Sivro, Hota-Muminović i Forto: Ujednačiti prava radnika u obrazovanju

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro potpisali su danas izmjene Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.
Kako je poručio premijer Forto nakon potpisivanja, samo s ulaganjem u obrazovanje imamo budućnost.
Potpisivanju je prisustvovala ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, koja je objasnila da se u toku pregovora sa Sindikatom srednjeg obrazovanja nastojalo ujednačiti prava radnika u srednjem, predškolskom i osnovnom obrazovanju.
“To smo i postigli u velikom obimu, ali smo primijetili da se još jednom trebamo vratiti na Kolektivni ugovor za predškolsko i osnovno obrazovanje, da to ujednačavanje stvarno bude povoljno i pravedno. Stoga je Vlada pokrenula inicijativu, a Samostalni sindikat predškolskog i osnovnog obrazovanja je prihvatio predložene izmjene važećeg Kolektivnog ugovora. Zadovoljni smo postignutim poboljšanjima, a koja su posebno tretirala otežane uslova rada”, navela je ministrica Hota-Muminović.