Potpisani ugovori o obnovi dva Doma zdravlja u HNK

0
506
Potpisana još dva ugovora o obnovi javnih objekata u HNK

Nakon što su, prije dvije sedmice, potpisani ugovori o obnovi dvije obrazovne i jedne kulturne institucije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) vrijedni više od 1,2 miliona KM, danas su potpisana još dva ugovora o obnovi javnih objekata u ovom kantonu. Radovi će biti izvršeni u okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a putem implementacione jedinice, realizuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja.
Tako će svoje energijski efikasnije ruho, u narednom periodu, dobiti i objekti JU Dom zdravlja Čitluk, te JU Dom zdravlja Čapljina, a vrijednost ove investicije je nešto veća od pola miliona KM.
Ugovori su potpisani između Josipa Martića, Federalnog ministra prostornog uređenja, te predstavnika odabranih izvođača radova, zajedničko ulaganje (JointVenture – JV) Gradnja d.o.o. Mostar i HP Investing d.o.o. Mostar.
“Potencijal energijske efikasnosti naše zemlje je iznimno velik, jer je energijski intenzitet BiH ne samo najveći u regionu, već i značajno veći od prosjeka Evropske unije. Implementacija mjera energijske efikasnosti, pored ekonomskih ušteda, doprinosi i smanjenju emisija ugljen dioksida, odnosno zaštiti okoliša, ali i povećanju komfora u objektima. Jasno je da je ova posljednja stavka posebno važna ako u obzir uzmemo profile korisnika svih javnih ustanova, a pogotovo Domova zdravlja, koji će biti obnovljeni u narednom periodu“, izjavio je Josip Martić, ministar prostornog uređenja FBiH.
Obnova Domova zdravlja podrazumijeva radove poput termoizolacije zidova i krovova, zamjene fasadnih otvora, zamjene rasvjetnih tijela energijski efikasnijima, i drugih.
Podsjećamo, implementacija mjera energijske efikasnosti do sada je uspješno završena na 48 objekata s područja Federacije BiH, od čega 35 obrazovnih, 8 zdravstvenih, te 5 ostalih institucija. U njihovu obnovu su uložena 22.4 miliona KM, a godišnje uštede procjenjuju se na 2.7 miliona KM, a emisija CO2 smanjena je za 3.714 tona godišnje.