Predstavnički dom FBiH odobrio zaduženje EPBiH za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla

0
904
ZDFBiH: Zaključeno je da zakone treba da pripreme Vlada FBiH i resorna ministarstva

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH dao je Elektroprivredi BiH saglasnost za zaduženje za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.
Nakon što je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH predstavio projekat Blok 7 TE Tuzla, uslijedilo je obraćanje predstavnika Vijeća za državnu pomoć Aleksandra Ristića.
Sa 81 glas za i 6 suzdržanih, usvojen je zaključak da se daje energetska dozvola za izgradnju Bloka 7. Usvojen je zaključak Elektroprivrede BiH, koji javnosti nije obrazložen, a za isti je glasalo 80 dok su četiri zastupnika bila suzdržana, prenosi NAP.
Sa 80 za i šest suzdržanih, Zastupnički dom dao je garanciju za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod kineske banke. Također, sa 81 za i šest protiv data je i prethodna zaglasnost za zaduženje Elektroprivrede BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine (u iznosu od 614 miliona eura), nakon čega je sjednica završena.
Federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je ovo historijski projekat jer je efikasnost Bloka 7 Termoelektrane Tuzla izuzetno bitna, jer će sa 40 posto manje potrošnje uglja biti dobivena ista količina energije.