Wizz Air preuzeo prvi od 256 poručenih avion tipa Airbus 321neo

0
1027
A321neo će predstavljati prekretnicu za Wizz, poručili su zvaničnici ove aviokompanije

Wizz Air, jedna od aviokompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i vodeći niskotarifni avioprevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi, danas je preuzeo svoj prvi od 256 poručenih aviona tipa Airbusneo u Hamburgu.
Avion Airbus A321neo nove generacije ima dva Pratt & Whitney GTF motora i može se pohvaliti najširom jednoprolaznom kabinom sa 239 sjedišta u svojoj klasi, koja Wizz Airu omogućava maksimalnu fleksibilnost, efikasnu potrošnju goriva i niske operativne troškove.
Wizz Air posjeduje flotu od 108 aviona tipa Airbus A321 i A320 širom Evrope. Sa poručenih 5 aviona tipa A321ceoi 256 aviona tipa A321neo iA320neo, Wizz Air je Airbusov najveći klijent na svijetu.
Model A320neo i ostali članovi ove porodice koji su potom uvedeni su prvi usvojili najnovije tehnologije, uključujući motore nove generacije i izgled kabine koji je referentan za cijelu industriju, zahvaljujući čemu su troškovigoriva smanjeni za 20 posto. A321neo također nudi velike ekološke prednosti sa skoro 50 posto manjom bukom u poređenju sa prethodnom generacijom letelica. Od uvođenja u upotrebu 2016. godine, GTF motor firme Pratt and Whitney je ispunio obećanje o smanjenju sagorijevanja goriva za 16 posto i emisije oksida azota za 50 posto.
“Danas započinjemo novu eru u historiji Wizz Aira. Ponosni smo što se našoj rastućoj floti pridružuje prvi avion tipa A321neo sa GTF motorom – prvi iz najveće pojedinačne porudžbine Airbusu na svijetu. Uvjereni smo da će A321neo predstavljati prekretnicu za WIZZ, koji nastavlja da bilježi najbržu stopu rasta u našoj industriji i širi poslovanje po cijeloj Evropi i van nje. Ovi avioni najnovije tehnologije će nam omogućiti da postanemo jedna od najzelenijih avio-kompanija, uz smanjenje operativnih troškova u trenutnim makroekonomskim uslovima, dok ćemo i dalje ostati najjeftiniji avio-prevoznik sa najnižim troškovima po jedinici u Evropi“, izjavio je Jožef Varadi, generalni direktor Wizz Aira, na današnjoj ceremoniji primopredaje u Hamburgu.
“Čestitamo Wizz Airu, našem najvećem kupcu aviona tipa A321neo, na prijemu svog prvog aviona u okviru porudžbine. Ponosni smo što je naš A321neo, isplativ u pogledu troškova i goriva, toliko značajan u ostvarivanju Wizz Airove strategije rasta“, rekao je Kristijan Šerer, komercijalni direktor Airbusa.
“Izuzetno cijenimo povjerenje koje je Wizz Air ukazao našim motorima i uslugama, kao i čvrste odnose koje smo zajedno izgradili od početka rada ove aviokompanije“, izjavio je Rik Derlu, viši potpredsjednik zadužen za prodaju, marketing i podršku klijentima u kompaniji Pratt & Whitney.