Predstavnički dom FBiH usvojio zakon: Dječiji dodatak 104 KM mjesečno

0
514
Predstavnički dom FBiH usvojio izmjene Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica (Foto: Arhiv)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH većinom glasova prihvatio je Prijedlog zakona koji najavljuje da FBiH prvi put preuzima na sebe isplatu dječijeg dodatka od po 103,70 KM za oko 90.000 djece godišnje, svakog mjeseca dok ne napune 18 godina. To su djeca iz porodica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plate u FBiH.
Podizanje navedenog cenzusa na 51 posto, i to ne najniže, nego prosječne plate u FBiH, ostavljena je kao mogućnost Federalnoj vladi nakon pola godine od primjene ovog zakona, što je inicirao zastupnički klub SDA, prenosi Fena.
“Visina osnovnog dječijeg dodatka je 19 posto najniže plate u Federaciji (103,70 KM mjesečno). Pri utvrđivanju visine dječijeg dodatka imalo se u vidu potreba da se ublaže posljedice siromaštva, materijalna sigurnost porodica, a uz uvažavanje budžetskih ograničenja. Ovo pravo bi se finansiralo iz budžeta Federacije”, naveo je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.
Ovim zakonom je najavljena i podrška u iznosu oko 298 KM mjesečno nezaposlenim porodiljama u FBiH godinu dana nakon poroda.
Da bi zakon stupio na snagu, treba da ga prihvati većinom glasova i Dom naroda.