Premijer Novalić u Gradačcu: U fokusu izgradnja Industrijske zone 2 i Azbest Cementa

0
296
Premijer Novalić razgovarao s gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem o aktuelnim projektima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u okviru današnje radne posjete Gradačcu, razgovarao je s gradonačelnikom Edisom Dervišagićem o više projekata koje je Vlada FBiH finansijski podržala u ovom gradu, ali i saradnji na novim planiranim projektima.
Novalić je istakao da je na sastanku razgovarano o uređenju Starog grada, te projektima iz oblasti komunikacija i infrastrukture, ali i industrijskih zona.
“Sada imamo sve podatke o tome šta su prioriteti Gradačca kada je u pitanju odnos grada i Vlade FBiH. Kao i do sada nastavit ćemo aktivno pomagati gradski i općinski nivo“, najavio je federalni premijer.
Vlada Federacije BiH je u prošloj godini u okviru podrške nižim nivoima vlasti, gradovima i općinama, izdvojila 220.000 KM za sufinansiranje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u Gradačcu. Pored toga, za završetak izgradnje vatrogasnog doma u dvije godine osigurala je 310.000 KM. Također, u 2019. godini iz federalnog budžeta je dodijeljeno 115.000 KM za rekonstrukciju džamije Husejnija. Direktna budžetska podrška Gradačcu u posljednje tri godine iznosila je 375.000 KM.
Među brojnim projektima o kojima je bilo govora na sastanku najviše pažnje posvećeno je izgradnji Industrijske zone 2 i Azbest Cementa. Gradonačelnik Dervišagić je kazao da je danas razgovarano i o javnom pozivu koji je Vlada FBiH raspisala u okviru kapitalnih transfera nižim nivoima vlasti.
Premijer Novalić je tokom današnje radne posjete Gradačcu posjetio džamiju Husejnija i Udruženje boraca Patriotska liga Gradačac, te obišao spomen obilježje ‘Ljiljan’. Istakao je da je ovaj spomenik kao simbol odbrane i otpora, vrlo značajan i predstavlja još jedan simbol u tom gradu pored Bijele kule Huseina-kapetana Gradaščevića.
Predsjednik Udruženja boraca Patriotske lige Gradačac Tasin Okić podsjetio je da je na ovom mjestu bila najvažnija kota odbrane zbog čega su 2012. godine odlučili izgraditi spomenik.
Tokom posjete federalni premijer je posjetio stadion NK Zvijezda, te razgovarao sa upravom tog nogometnog kluba.