Prenos uživo: NASA-ini stručnjaci sastavljaju marsovsko vozilo za 2020.

0
961
Prenos uživo iz pogona gdje se sastavlja NASA-in marsovski rover za 2020.

U sklopu misije Mars 2020, čije je lansiranje zakazano za juli sljedeće godine, NASA će na Mars poslati, među ostalim, maleni helikopter, imena svih koji se prijave za ovaj put, kao i veliki naučno robotizirani rover. Misija rovera bit će, kao i kod Curiosityja i Opportunityja, obavljanje raznih istraživanja na površini Marsa, bušenje tla, uzimanje uzoraka, potraga za organskim molekulama i općenito ispitivanje terena za buduće ljudske misije na ovaj planet.
Trenutno je u NASA-inom Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL) u Pasadeni u Kaliforniji u toku finalno sastavljanje ovog rovera. Američka svemirska agencija tim je povodom omogućila javnosti prilično jedinstven uvid u ovaj proces. U čistu prostoriju u kojoj stručnjaci sastavljaju marsovsko vozilo postavili su kameru i prijenos uživo pustili na YouTube.
Prijenos uživo aktivan je 24 sata na dan, a svakog radnog dana iza 17 sati po našem vremenu na njemu je moguće vidjeti inženjere i naučnike koji rade na ovom roveru. NASA je na YouTubeu čak zakazala i moderirane chatove koji će se događati od ponedjeljka do četvrtka s početkom od 20 i 1 sat poslije ponoći, a na kojima će se moći raspravljati o cijeloj misiji.