Pristup finansijama malim i srednjim preduzećima u BiH

0
1147
U Komori BiH održana radionica Pristup finansijama (A2F)

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH jučer je održana radionica o temi ‘Pristup finansijama (A2F)’, koju je organizovala VTK BiH (kao koordinator BITNET konzorcija u Federaciji BiH) u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i ProCredit Bankom BiH.
Pored organizatora i predavača, događaju je prisustvovalo oko pedeset predstavnika malih i srednjih preduzeća.
Cilj radionice je bio upoznavanje kompanija sa njima dostupnim finansijskim sredstvima i uslugama koje su namjenjene malim i srednjim preduzećima u okviru programa Evropske unije. U ime Komore, radionicu je otvorio Amir Hujić, koordinator BITNET konzorcija u FBiH i načelnik Odjela za EU i projekte. Tom prilikom je predstavio usluge koje nudi Evropska preduzetnička mreža u Bosni i Hercegovini i naglasio važnost približavanja finansijskih sredstava malim i srednjim preduzećima u BiH.
Zihnija Hasović, program menadžer Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD i Erna Kurtović Gabela, koordinator iz konsultanske kuće ENOVA d.o.o. Sarajevo predstavili su kriterije za apliciranje i karakteristike Programa za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, dok je Osman Kajmović, direktor Odjela za poslovanje sa privredom ProCredit Banke, predstavio aktuelne garantne linije Evropskog investicionog fonda u okviru EU programa COSME i Innovfin.
U okviru radionice prikazan je promotivni video BITNET konzorcija Evropske preduzetničke mreže ‘Success Stories – IT Inovations from Tuzla’.